Днес е Денят на миньора

Компаниите в бранша издържат паралелки и цели училища

Днес е Денят на миньора | StandartNews.com
  • 1 800 лв. средна заплата дават мините
  • Индустрията осигурява до 5 на сто от Брутния вътрешен продукт
  • Компаниите в бранша издържат паралелки и цели училища

Минната индустрия не освободи и един работник по време на пандемията от Ковид-19 и изплащаше заплатите им в пълен размер. Това сподели пред "Стандарт" бившият ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев преди Деня на миньора - 18 август, когато той по традиция се чества още от времето на Фердинанд.

ВИЖ ОЩЕ: САМО В СТАНДАРТ:В мините няма намалени заплати

За първи път обаче тази година браншът няма да чества празника си с тържества и награди заради Ковид-епидемията. "Отлагаме го за по-добри времена", каза шефът на браншовата организация Иван Митев. Той посочи, че средната заплата на работещ в минната индустрия е 1800 лева, което е с 40 на сто повече от работната заплата за страната по данни за миналата година. Само за 2019 г. заплатите на минни инженери и нискоквалифицирани служители са нараснали с 4 на сто. В момента браншът дава 5 на сто от БВП на страната. По време на разгара на Ковид-кризата компаниите дори привлекли допълнително служители от други сфери - например инженери и машиностроители, казва Митев.
"Имаше едно леко разклащане по време на извънредното положение, но се оказа, че сме надценили опасността и нито една фирма не съкрати служители", каза и Радомир Чолаков от Българската минно-геоложка камара.
Денят, на който миньорите честват празника си, е датата на Успението на Свети Йоан Рилски, който е бил избран неслучайно за покровител за хората, работещи в минната индустрия. Указът е издаден от цар Фердинанд по предложение на пернишките въглекопачи. През 1994 г. постановление на Министерски съвет препотвържава, че миньорите отбелязват своя празник на 18 август. "Тъй като св. Йоан Рилски е живял в пешери и подземия, на този ден празнуват не само миньори, а и всички подземни строители - например на тунели и на метрото. Затова и на всички тези места стои по една икона на светеца, който ги закриля", разказа Иван Митев.
В момента самите минни дружества поддържат училища или най-малкото паралелки в различни градове на страната. "Дънди прешъс" - международната компания със седалище в Канада, например издържа езикова гимназия в Челопеч, която в последните години показва доста високи резултати по някои от предметите по време на матурите. "Горубсо" подпомага няколко паралелки с дуално обучение в Мадан, които са конкретно по професионалния профил. Тези, които ги завършват, получават преференции при приема им в Минно-геоложкия университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай