Дивизиева: Обвинението е абсурдно, чакам да изчистят името ми

Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера

Дивизиева: Обвинението е абсурдно, чакам да изчистят името ми | StandartNews.com

Интервю с Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера

- Г-жо Дивизиева, запознахте ли се с обвинението?

- Да, запознах се с обвинението. Смятам, че става дума за някакво сериозно недоразумение. Включително ме обвиняват за период, през който не съм била на тази позиция като зам.-министър и ръководител на управляващия орган на оперативната програма ОПАК. Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата, обективно и безпристрастно. Няма нужда да казвам - не съм извършила престъпление. Както аз, така и колегите ми сме вършили работата абсолютно законосъобразно и професионално. Използвам случая още веднъж да им благодаря за огромните усилия, които те положиха тази оперативна програма да бъде една от най-успешните за този период от време.

- Какви са конкретните обвинения срещу вас?

- Обвиняват ме, че в периода от 29 април 2009 г. до 26 ноември 2009 г., като аз си тръгвам от министерството през юли 2009 г. , обвиняват ме за престъпление по чл. 248, ал. 3 от Наказателния кодекс, че съм помагала и умишлено улеснила полк. Петър Петков да представи неверни сведения по програмата.

- Каква е вашата версия? Спомняте ли си този проект?

- Абсолютно никой не ме е карал да правя нищо. Програмата, както казах, е управлявана абсолютно професионално, съобразно нашите вътрешни правила и съобразно всички норми, както се изисква от закона. По този проект не мога да ви кажа повече детайли, всичко, което съм могла да кажа, съм разказала на прокуратурата в качеството си на свидетел.

- Имаше ли заобикаляне на обществени поръчки?

- На мен такова нещо не ми е известно и аз не съм запозната с такова нещо.

- Всичките документи ли, които сте подписвали, сте чели?

- Разбира се. Не се съмнявайте, че съм съблюдавала под моите подписи да има и подписи на всички мои експерти, към които подхождам с огромно доверие.

- Бихте ли обяснили защо е била малка поръчката?

- Не мога да ви кажа в детайли нищо, тъй като аз не съм виждала документацията по делото. Над 400 проекта няма как да познавам в детайли.

- Срещали ли сте се с г-н Пенгезов и г-н Петков?

- Не. Г-н Пенгезов не го познавам, така че не съм имала никаква среща с него.

- Работили сте само с полк. Петков, така ли?

- Не. Полк. Петков също не познавам.

- А с кого сте работила?

- Вижте, с този въпрос, по този проект съм била информирана, държана в течение от колегите, както по всички други 400 проекта.

- До този момент разпитвана ли сте по това дело?

- Да. В качеството ми на свидетел през 2013 година съм била разпитвана три пъти.

- Има ли свидетелски показания от експертите срещу вас?

- Нямам представа. Ще се запозная допълнително с материалите по делото, когато ми бъде предявено.

- Имаше информация за документи, които са били подписвани със задна дата, така че да се напасне малката обществена поръчка?

- Това съм прочела и аз в пресата. Не съм виждала такова нещо и не съм запозната да има такива документи.

- Какво ще се случи с вас оттук нататък?

- Продължавам. Коментирах, разбира се, с премиера. На този етап решихме, че продължаваме и няма основание за нещо друго.

- Защо сте в отпуск?

- Исках да се запозная с обвинението, за да се уверя, че по никакъв начин това няма да предизвика някакво съмнение. Оттук нататък, разбира се, предстои да взема решение.

- Как си обяснявате цялата тази история, която се случва?

- Изводите оставям на вас. Изписахте достатъчно, имахте достатъчно възможности да се запознаете. Аз искам първо да се запозная с делото, за да мога да направя какъвто и да е извод, анализ.

- Чувствате ли се като жертва на някаква война в съдебната система?

- Много се надявам прокуратурата да си свърши работата както трябва и съвсем скоро името ми да бъде изчистено. Смятам, че става дума за някакво недоразумение, защото обвинението е абсурдно. След като не съм била на тази позиция, нямам престъпление. Не разбирам. Едва ли си мислите, че при напусната позиция, при друго управление, бивш зам.-министър може да извършва каквито и да е било действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай