Дискотека се гаври с медиците на първа линия

Танцьори, облечени в защитни медицински екипи, пръскат с пара гостите

Дискотека се гаври с медиците на първа линия | StandartNews.com

Благоевградска дискотека се изгаври с медиците на първа линия. Танцьори, облечени в защитни медицински екипи, пръскаха с пара гостите на попфолк клуб „The Face“ в Благоевград, подигравайки се с дезинфекцията среку коронавируса. Снимката за минути обиколи социалните мрежи и предизвика всеобщо възмущение.

Националната асоциация на работещите в спешна помощ я определи като „гавра с труда на всички медици“.

Нека тези хора дойдат в спешното – да облекат тези костюми, да стоят повече от 12 часа с тях, за да видят какво е, заяви тази сутрин д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

„Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа облечени в защитни облекла и рискуваме живота си, за да лекуваме този народ в условия на пандемия“, публикуваха своята позиция във „Фейсбук“ от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

 

Членовете й изразиха недоволството си, като посочват, че четири поредни месеца медиците у нас са принудени да носят подобни облекла по време на дежурствата, колкото и да са неудобни, с цел да предпазят себе си и семействата си.

„За разлика от вас, не носим бижута и аксесоари, за да не нарушим целостта на защитното облекло; Не ползваме и мобилни устройства; Скъсихме си косите; Ръцете ни са в рани и обриви от ръкавиците и дезинфектантите; Лицата ни са с обриви от маските, с рани от ластиците им, понякога ни прилошава от недостига на въздух. След всяко дежурство ни души от маските, от дезинфектантите, от нерви“, пишат от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

Медиците подчертават колко труд полагат да аспирират, да намират венозни пътища през изпотените очила и щитове, да разчитат през тях ЕКГ, изследвания, епикризи и да взимат проби.

„Не ядем и не пием, за да не се събличаме, независимо, че се потим като за световно и изпитваме нечовешка жажда и глад“, казват още те в позицията си.

 

„След като установим, че в спешното някой от пациентите ни е съмнителен за Covid-19, се отваря адът. Четири-пет дни живеем със страха дали ще се потвърди диагнозата. След като се потвърди, чакаме дали ще ни удостоят с тестване по точковата система, или не. После две седмици се наблюдаваме за симптоми“, пишат още представители на медиците от спешна помощ.

Те припомнят, че месеци наред не са се „прегръщали и целували“ с близките си заради страховете да не са преносители на коронавируса, без да знаят.

„Някои от нас бяха в карантина, някои от нас се разболяха, някои от нас починаха. Но със сигурност оцелелите ще ви посрещаме още месеци наред в тези скафандри, за да има кой да ви лекува в Спешното, без да застрашаваме Живота ви!“, публикуваха от асоциацията.

Първоначално нощните барове и дискотеките трябваше да подновят работата си на 30 юни, но от Българската асоциация на заведенията проведоха среща с Бойко Борисов и премиерът промени решението си. Здравният министър Кирил Ананиев нанесе поправки в заповедта и позволи отварянето на този тип заведения от 15 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай