Деси Радева взриви мрежата! Изненадата

Твърде интересен пост за Османската империя

Деси Радева взриви мрежата! Изненадата | StandartNews.com

Изненада в мрежата от първата дама на страната!

Съпругата на президента Десислава Радева публикува доста интересна публикация в профила си във фейсбук, но не обяснява какво точно има предвид.

Явно, че първата дама има интерес към бита и хигиенните навици в харема на султана на Османската империя. "Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала", пише Първата дама.

Ибрикчия е служител на султана, който лично подмива и подсушава задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността "Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му, припомня Пловдив 24. Еничарите пък са били най-жестоките и обучени войни в Османската армия.

Те са главната причина за военната мощ на Османската империя, която макар и слабо населена и не толкова развита е успяла да застрашава векове наред много по-населените и напреднали европейски държави.

Еничар значи нов войник.

Те са били от християнски семейства, вземани от родителите им чрез т.нар. кръвен данък и обучавани във вярност на султана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай