Понеделник,

Десетки миньори стачкуват под земята в Бургас

От: Failed to load user -
2222
Десетки миньори стачкуват под земята в Бургас
A
A
A

Бургас. Миньорите от бургаската мина "Черно море-Бургас" ЕАД остават под земята. И днес те няма да излязат от рудника, за да се приберат по домовете си. Причината е, че от два месеца не са получавали заплатите си.

Ултиматумът, който миньорите дадоха на енергийното министерство, изтече следобед.

За да получат парите си, НЕК трябва да изплати на „Топлофикация"-Сливен, 3,5 милиона лева забавени плащания, а ТЕЦ-ът да се издължи на мината за доставените въглища.

Снощи в полунощ 43-ма мъже слязоха 300 метра под земята, със заканата да останат там, докато не получат зплатите си за последните два месеца. Те са от нощната смяна. Колегите им от всички смени са солидарни, но в 7 часа тези от сутрешната отказаха да влязат в рудника.

Предстои минни спасители и лекарски екип да слязат долу при стачкуващите, на които ще бъдат осигурени вода и хранителни запаси, съобщи представител на синдиката.

„Докато не ни изплатят заплатите, няма да излезем. Готови сме да стоим и седмици под земята. Не ни е страх", заявиха миньорите преди началото на нощната им смяна.

Засега вентилациите в рудника работят и няма опасност за живота на работниците. Другите мини в страната също са съпричастни с протеста, но на този етап ще го подкрепят само чрез писма.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички