Денят на Европа! Уникално шоу в София

То ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София от 21.15 ч. днес

Денят на Европа! Уникално шоу в София | StandartNews.com

За Деня на Европа през тази година Бюрото на Европейския парламент организира триизмерно видео мапинг шоу „Заедно“. То ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София от 21.15 ч. днес.

ВИЖ ОЩЕ: Денят на Европа! Какво честваме и кой е Робер Шуман

Историята на тазгодишното светлинно шоу акцентира върху ролята на човека и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са и общочовешки. Главният герой в спектакъла „Заедно“ са зрителите, които ще бъдат приканени да повярват в собствените си сили и да използват потенциала си. В ролята на разказвач е изкуственият интелект, който е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей - София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ. 3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България, пише БТА.

Поетично четене по повод Деня на Европа ще се състои днес в Чешкия център в София. Представените творби ще са на автори от 10 държави - България, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Гърция, Словакия, Румъния, Испания и Украйна. Събитието ще премине под надслов „Европа чете“.

Различни събития са предвидени и в страната по повод днешния Ден на Европа. Сред планираните прояви са поднасяне на цветя и венци, засаждане на фиданки, културни и музикални мероприятия, кулинарно състезание.

Радев проговори. Каза кога връчва първия мандат

Президентът Румен Радев проговори за кабинета. Първият мандат ще бъде връчен на 15 май 2023 – следващия понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай