Денят на Европа! Какво честваме и кой е Робер Шуман

Робер Шуман участва във френската съпротива по време на Втората световна война

Денят на Европа! Какво честваме и кой е Робер Шуман | StandartNews.com

Денят на Европа, който отбелязваме на 9 май, се чества от от 1986 г., съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985 г.).

ВИЖ ОЩЕ: Денят на Европа! Уникално шоу в София

Чества се годишнина от речта (1950 г.) на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни (т. нар. "Декларация на Шуман") като "първа реална крачка към европейска федерация", информира БТА.

Робер Шуман участва във френската съпротива по време на Втората световна война и е заловен и държан пленник от нацистите. Преди войната той е член на френския парламент, а след нея заема редица високи постове във Франция. Написва Декларацията на Шуман с цел обединяване на Европа и предотвратяване на по-нататъшни войни.

Роден като германски гражданин в Люксембург, Шуман става французин през 1919 г., когато регионът Елзас и Лотарингия, където живее, е върнат на Франция. По време на Втората световна война френският лидер в изгнание Шарл дьо Гол иска от Шуман да замине за Лондон, за да работи в неговото правителство.

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на същинска солидарност, казва Шуман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай