Неделя,

Денков със супер изненада за децата. Огромен онлайн музей

От: СТАНДАРТ -
1075
Денков със супер изненада за децата. Огромен онлайн музей
A
A
A

Невероятна изненада на децата и техните учители поднесе просветният министър Николай Денков. Единен музеен онлайн комплекс за образование ще даде достъп на учениците до експозиции на различни музеи, съобщи МОН. Програмата ще позволява да се изнасят практически уроци по различни теми в музеите.

Първата версия на платформата, по която се работи от миналата година, вече е готова. В нея е интегрирана информационна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено съдържание и за останалите.

Проектът е по програма „Образование с наука“, която МОН ще продължи, като я съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост. Дейностите по нея бяха представени на конференция „STEM образование с наука и иновации“.

МОН ще продължи програмата „Образование с наука“, като ще я актуализира и съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост, каза акад. Денков. Програмата стимулира връзката между средното образование и науката. Тя започна през 2019 г. и има за цел ученици от различни възрасти да могат да се докоснат до научните изследвания в БАН и с помощта на ментори да направят първите си разработки. Част от тях са свързани със STEM обучението.

Акад. Денков подчерта, че STEM не трябва да се ограничава само до изграждане на модерни кабинети и центрове в училищата. „И в следващите години ще има необходимост от образование, което да свързва математиката, информатиката и природните науки и да изгражда умения. Целта е да отворим знанието към учениците и към учителите. Това знание впоследствие трябва да се превърне в иновации, открития и по-конкурентна икономика“, допълни министърът.

По програмата „Образование с наука“ вече са обучени над 100 учители по STEM предмети - природни науки, математика и информатика. „Целта е да стигнем 500“, каза на форума проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в БАН.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички