Денков попари синоптиците - мястото им не било при него

Прогнозата за времето трябвало да е към екоминистерството

Денков попари синоптиците - мястото им не било при него | StandartNews.com

Мястото на Националния институт по метеорология и хидрология  (НИМХ) не е към Министерството на образованието и науката, смята просветният министър акад. Николай Денков.

По думите му системното място на института, изготвящ прогнозата за времето, е там, където се използва неговата експертиза. "Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите (МОСВ)", коментира Денков. По-рано синоптиците се обявиха категорично против решенето за прехвърлянето им от МОН към екоминистерството и дори заплашиха, че ще спрат прогнозата за времето в знак на протест.

ВИЖ ОЩЕ: Синоптиците на бунт. Спира ли прогнозата на времето?

По закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. Към момента, освен НИМХ, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни болести е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ – към Министерството на отбраната, посочва Денков.

Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага подробно своите мотиви: „Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда.“

Министър Личев посочва още, че промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите. „Промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите“, се казва в писмото до МОН.  

Министър Асен Личев предложи НИМХ да бъде прехвърлен от МОН към МОСВ още при актуализацията на държавния бюджет през миналата есен. Тогава се прецени, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., уточни министър Денков. Той отбеляза, че няма забележки към работата на института: „Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати.“

Акад. Денков подчерта, че МОН никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на неговото финансиране. Дали един институт е под шапката на едно или друго министерство, по никакъв начин не променя неговата възможност да кандидатства за научни проекти.

Министърът е готов да обсъжда къде е най-доброто място на института. „Този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности“, каза още акад. Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай