Вторник,

Денков обясни кои ученици ще са онлайн и кои присъствено

От: Редакция -
1423
Денков обясни кои ученици ще са онлайн и кои присъствено
A
A
A

Здравните власти решават каква част от учениците трябва да излязат от училищата, а това, което ние решаваме дали те ще учат или няма да учат онлайн. От наша гледна точка е добре да останат 1. до 4. клас, колкото е възможно по-дълго в училище. Препоръчвам 7., 10. и 12. клас да останат по-дълго, защото имат изпити“, обясни образователният минисртър акад. Никойа Денков в предаването "Лице в лице" по бТВ.

48,3% от учителите в страната са ваксинирани. През последните седмици няма съществен напредък. 9,23% от ученици в гимназиален етап също са ваксинирани. Преболедувалите ученици в гимназиален етап са близо 8%, посочи Денков.

Той добави, че средно за страната има 5,18% учители, диагностицирани с  COVID-19, като най-много са в област Благоевград, където са 9,78%, а най-малко са в област Търговище – 1,56%. 1,98% от учениците в страната също са с COVID-19, като най-много са в област София-град 3,5%, а най-малко са в област Кърджали - 0,3%.

„Много е различно в отделните области. Затова решенията на национално ниво в момента не са подходящи и търсим решения на ниво области и общини", посочи просветният министър.

Казусът с метеоролозите

По-рано днес учени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което питат защо НИМХ се прехвърля от Министерство на образованието към Министерство на околната среда и водите с проекта на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

От института питат защо са предприема това преместване „въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН“. От НИМХ заявяват, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет за 2022 г. им се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

„МОН няма нито един институт, този (б.р. НИМХ) се появи преди три години. По закона за насърчаване на научните изследвания МОН се занимава с това да създаде политиките и да организира тяхното изпълнение. Нямаме ангажименти да имаме конкретни институти под нашата шапка. Всички институти у нас са или към БАН, или към Селскостопанска академия, или към висшите училища. Имаме институти към различни други министерства – примерно Институтът по заразни и паразитни болести е към Министерство на здравеопазването, Институтът по отбраната е към Министерство на отбраната. Нашата роля е да бъдем еднакво отдалечени и еднакво справедливи към всички институти в България. По никакъв начин не съм искал да се променя статута, по който се финансира НИМХ“, обясни Денков.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com