Дефицит на справедливост

Дефицит на справедливост | StandartNews.com

Купуването и продаването на матури не е престъпление. Безплатното им изнасяне - също. Софийската районна прокуратура обяви амнистия за всички, които от няколко години насам участват в масовата търговия с въпроси и отговори на държавния зрелостен изпит. Просто защото отказа да образува дело по случая, тъй като липсвали данни за престъпление.

Въпреки че цяла България видя в ефира на две телевизии как отговори на тестовете се продават час след началото на изпита, а значителна част от абитуриентите получиха във Фейсбук среднощно указание от човек с ник "Пейо Яворов" за какво точно ще пишат на другия ден. Въпреки че учители от Ихтиман излязоха с имената си, за да разкажат, че още на предишни изпити са били инструктирани от директора да подсказват на учениците си верните отговори.
Може пък прокуратурата да е права.

Когато едно нещо се прави масово, то не е престъпление

То е норма. Неслучайно преди няколко години и съдът възстанови на работа чиновник, за когото стана ясно, че е изнесъл темите за изпита по български език и литература заради дъщерята на свой колега, и на финала те се отзоваха в интернет. Нарушител в крайна сметка се оказа Министерството на образованието, уволнило въпросния служител.

Решението на прокуратурата да не образува дело по случая всъщност е истинският резултат от зрелостния изпит на абитуриентите. Не точките, които са събрали на тестовете, и не есетата, в които под калъп десетки завършващи пишат едно и също. А демонстративният отказ не просто да накажеш онези, които откровено погазват правилата. Отказът въобще да ги преследваш. Изпитът, казват, трябвало да проверява доколко си подготвен за живота. Е, подготвихме ги. Впрочем, готвим ги всеки ден по малко - като се започне от училището, където преподаватели редовно си разменят ученици за частни уроци "на бартер", или отказват да пишат отсъствия на "мъртвите души", за да не нарушат делегираните бюджети и по този начин да намалят заплатите си. Като се мине през семейството, където родителите нерядко работят "на черно", без никой да ги осигурява, защото

просто са лишени от друга възможност за оцеляване

Показваме им го в изборния ден, когато след шумни вопли за купуване и продаване на гласове на финала има точно толкова осъдени, колкото за продадените матури. Само преди ден полицаи подбраха директно от плажа Росен Петров с емблематичния прякор Животното, който в момента не изтърпявал присъдата си... по здравословни причини. Също преди ден техни връстници загинаха в нелепа катастрофа заради "гонкаджии", за чиито редовни автокушии знае цяло село, но продължават да притежават шофьорски книжки. Всеки ден показваме на тези деца, че справедливостта у нас е дефицитна, моралът - вреден, а спазването на правилата - само в условно наклонение. Това, че им го показахме и на най-важния изпит в живота им, е просто дребна подробност от бг пейзажа. Една от многото подробности, заради която десетки български абитуриенти предпочитат да продължат образованието си на запад. Не защото там тестове не се купуват и продават - това го има навсякъде. А защото има правила. И ако някой ги наруши, бива наказан. Нещо елементарно, което само у нас може да се превърне в усукана юридическа формулировка, зад която се крие отказ от правосъдие.

Неотдавна една анкета сред абитуриенти доста неочаквано показа, че много от зрелостниците търсят университети навън, не защото не вярват в българското висше образование. Част от тях дори отиват във висши училища в Европа, които по рейтинг са много по-назад от Софийския университет например. Отиват, защото у нас им липсва сигурност. Липсата на правила е част от тази несигурност. Липсата на справедливост. Липсата на възможност да получиш работа, съответстваща на образованието ти, и дипломата ти за висше образование да те "назначи" само за продавач на сергия. Липсата на това да можеш да си осигуриш достоен живот, да създадеш дом, да получаваш заплата, която да ти стига до края на месеца. Всички тези липси пращат децата ни да търсят друга обетована земя, където могат да изградят бъдещето си. Нямало нищо общо с матурите ли? Само на пръв поглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай