Дебне ли в България адски трус? Професор каза истината

И обясни могат ли да се предвиждат земетресенията

Дебне ли в България адски трус? Професор каза истината | StandartNews.com

"Да ти се разклаща земята през минути, е невероятен психологически тормоз. Засегнатата територия в Турция, която усеща значително трусовете, е доста по-голяма от България", това заяви  пред Марица проф. Николай Милошев, който е директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

"Няма увеличение на сеизмичната активност на наша територия за момента. Няма опасност от силен трус в България", категоричен е сеизмологът.

По думите му обаче санирането на сградите подобрява топлинните качества, но не и здравината на конструкцията им.

"Много дълго ще се клати земята. Със сигурност месеци, дано да не е година. Земетресението беше много силно и колкото е по-силно, толкова по-дълъг е периодът, в който нещата се успокояват. Логиката е проста, като всичко в природата.

Някои от афтършоковете са доста силни, има и в момента земетресения с магнитуд над 5. Такова имаше във вторник в 9 ч. и 11 минути със сила 5.4. Добър знак е, че започват да преобладават по-слабите вторични трусове.

Силните трусове са много далече от България и не би трябвало да се очакват и у нас. Почти категоричен съм. Освен този Източноанадолски разлом има и Северноанадолски, който е много по-дълъг и много по-страшен, защото стига до Истанбул.

За момента обаче около Северноанадолския разлом няма никаква промяна в нормалната сеизмичност. А ние сме отдалечени на още близо хиляда километра.

Няма  логика в земетресенията. Ако имаше, в София стотина години след последното силно земетресение от 1858 г. със сила 6.6-7 по Рихтер трябваше да се случи нов силен трус. Той обаче не се случи. Не можем да говорим за такава периодика на силните земетресения. 

Добре е да се направи изследване на сеизмичния риск за всички сгради, но за целта държавата трябва да има кадастър на всяка сграда със съответните параметри. В нормалните страни това се прави, но за съжаление ние сме изпуснали момента и наваксването ще е трудно. Кой знае кога ще стане за цяла България.    

Може би ще бъде открит симптом, предвещаващ трус, но надали ще е в обозримо бъдеще. За съжаление, много неща от природата все още не знаем, а и понякога може би се месим не по верния начин. А и с т.нар. сеизмична прогноза трябва да сме много внимателни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай