Дават 160 млн. лв за Спешни центрове

Дават 160 млн. лв за Спешни центрове | StandartNews.com

Предвидени са 160 млн. лв., с които в поне 200 общини и в големите градове ще бъдат реновирани центровете по "Спешна помощ". Във високопланинските центрове пък ще бъдат допълнително осигурени и средства за ремонт на сградите. Tова заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Петър Москов, откриха нов център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания в Александровска болница.

През новия програмен период фокусът ще бъде върху реновирането на спешните центрове, поясни Павлова.

Тя подчерта, че 280 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие", са били отделени за дейности и мерки, свързани с онкологичните заболявания. Инвестицията е направена в цялата страна - 16 държавни болници и 21 общински болници. Така 40 здравни заведения са получили високоспециализирана апаратура.

В новия програмен период от 2014 до 2020 г. по ОП "Региони в растеж" се предвижда подкрепа на реформата в сектор "Спешна помощ"

Намерението на Павлова е и да бъдат закупени 400 линейки и така да бъде постигната завършеност и на още една сфера "Спешната помощ" - с линейки, оборудване и всичко необходимо за стационара и спешните центрове.

От следващата година Павлова се надява, че тези проекти ще бъдат факт и ще продължи работата. Предколедно Павлова обяви, че още един проект, по който са кандидатствали лекарите от Александровска болница, е бил одобрен и ще бъде финансиран със средства от рефинансиране по програма "Джесика". Парите ще бъдат осигурени за допълнителни ремонти и техника в болницата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай