Да сваляш власт с агитка е проява на балкански нрави

Орешарски компенсира пропуските на БСП, казва Кирил Добрев

Да сваляш власт с агитка е проява на балкански нрави | StandartNews.com

- Г-н Добрев, на 4 септември се очаква ново противопоставяне на власт и улица. Протестите продължават, до какво ще доведе това?

- Чисто политически ги разбирам хората, които протестират - едните са отегчени от дългия политически преход, другите са антикомунисти и в червата си, а трети виждат своя шанс да попаднат в политиката.

Единственото, което ме притеснява, са платените ядра, провокаторите, които се опитват да създават напрежение на протестите. Сутрешните свиркачи по физиономия ги познавам вече всичките. Тяхното дежурство започва в 8,30 и свършва към 12,30 часа. Явно тези хора си изкарват една надница като клакьори всеки ден. Но все още не разбирам какво искат - оставка, защо? Заради лоша икономическа или социална политика, или просто не ни харесват? Но това е демокрацията. Точно този въпрос с представителството в Народното събрание се решава на избори.

Между другото всички, които протестират, изтъкват, че са европейци и искат нормална държава, а изборите са част от нормалността. Другото са балкански нрави, кой каква агитка ще извади и според бройката на агитката вземаме решение - правим или не правим избори. Аз не съм чул и нито една негативна реакция на европейските политически лидери и институции по предприетите мерки и политики от страна на правителството на Орешарски. Така че всичко ми прилича на протест на инат.

- Но ви обвиняват, че вие управлявате на инат.

- Според мен през целия август протестът се превърна в хепънинг. Между 20 и 22 часа по хлад хората се разхождат из нощна София. Що се отнася до управлението, ако мислите, че на инат увеличихме майчинските на 310 лв., парите за първокласниците на 250 лв., нови 60 000 семейства ще получават енергийни помощи, 71 000 млади хора ще получат шанс за първа работа и ако това е управление на инат - ОК, съгласен съм - управляваме на инат.

- ГЕРБ се върнаха в пленарна зала преди ваканцията, а сега се връщат и в комисиите. Стопляне на отношенията ли е това?

- ГЕРБ е партия, която може да съществува само ако е на власт. Т.е. когато в нея е съсредоточен властови и финансов ресурс. Тези хора след 3 месеца осъзнаха, че са в опозиция. За тях всичко беше лош сън. Мотивираха се взаимно, че много скоро това ще свърши и те отново ще се върнат на власт. Но уви, политическите правила важат и за тях. Когато нямаш парламентарно мнозинство, просто оставаш в опозиция. Като опозиция ангажиментите ти се свеждат до това да упражняваш контрол върху управляващите. Не можем да говорим за никакви договорки или "интимни" отношения, просто ГЕРБ се събудиха, прогледнаха и се сблъскаха с обществените нагласи и отрицанието на обществото. Подкрепата към тях се топи всеки ден, а Народното събрание е една сериозна трибуна, откъдето може да се чуе гласът им.

- Да, но изглежда така, че подавате ръка на ГЕРБ и с проектодекларацията за националните приоритети. Възможен ли е кабинет БСП-ГЕРБ?

- Не можем да говорим за коалиция БСП-ГЕРБ. Тук става дума за нещо съвсем различно. В името на България трябва се обединим за националните приоритети, които да изпълняваме, без значение кой управлява. Защото има каузи, които са по-големи от която и да е политическа сила. И дребното противоборство не бива да поставя на изпитание важните за страната ни въпроси. Кой има съмнение, че демографската криза не е основен проблем? Нека всички предложим мерки за нейното решаване. Имаме ли съмнения, че битката с монополите трябва да бъде също приоритет? Всички се убедихме, че Избирателният кодекс не работи. Щом има случаи като "Костинброд", щом има заведени дела за купуване на гласове, значи има проблем. Да, това е подаване на ръка, но не за общо управление, а за общи национални приоритети. Подадена ръка в името на България.

- Коментарът ви за Реформаторския блок?

- Това е опит на Иван Костов и десните да си върнат откраднатия от ГЕРБ електорат. Да ви кажа честно, Иван Костов, Екатерина Михайлова, Иван Иванов липсват като политици в този парламент. България има нужда от силна дясна партия. Реформаторския блок ги обединява омразата към "комунистите". Но в политиката невинаги едно плюс едно е равно на две. Т.е. събирането на няколко партии с техните електорати невинаги води до увеличаване на крайния резултат. Какво прави Кунева в Реформаторския блок - не знам. Тя явно е забравила, че беше част от онази Тройна коалиция, даже министър, която сега така яростно плюе. Лично тя се прегръщаше и възхищаваше на професионалните качества на Орешарски. Според мен, колкото повече се приближаваме към изборите, толкова по-голяма е вероятността тази коалиция да се разпадне.

- А БАСТА?

- Създателите на тази партия са познати политически лица и да ви кажа честно не се ползват с голямо доверие в обществото. Нищо създадено на базата на омраза, реваншизъм и разчистване на лични и финансови сметки не може да просъществува дълго. За огромно мое съжаление новите обединения не са носители на новото. Това са хора, надценили собствения си авторитет в партиите, които са ги създали, и като отцепници са готови на всякакви безпринципни обединения, за да се докопат до властта.

- Не мога да не ви питам за слуховете, че Татяна Дончева и Георги Първанов готвят общ политически ляв проект. Отрекохте ги, но все пак няма дим без огън, нали? А и Първанов анонсира мрежата си от дискусионни клубове.

- Всички, които познават Първанов и Дончева, знаят, че те трудно биха били в общ проект. Първанов е силно партиен човек. И друг път съм казвал, че той е обединител. Неговата личност събира подкрепа доста извън пределите на БСП и това е потенциал, който ръководството на моята партия не използва. Нали рейтингът му беше институционален?! Вече близо 2 години, откакто не е президент, е трети по рейтинг политик в България. Около фигурата на Първанов може да бъде създаден не нов ляв проект, а силна лява коалиция, която да обедини всички леви партии, мрежи, проекти, течения, фракции. Но всичко това е в сферата на научната политическа фантастика, докато ръководството на партията не осъзнае, че БСП има нужда от отваряне и разширяване на подкрепата.

- Протестите сплотиха ли БСП или напротив?

- Лозунгът "Червени боклуци" сплоти и втвърди ядрото на БСП. Затова сме и партията с най-висок рейтинг. Само че всеки начинаещ в политиката знае, че изборите не се печелят с твърдите ядра. Затова трябва много по-широка обществена подкрепа. Трябва да спечелим на наша страна онези, които съдят за управлението по джоба си, по хладилника. Затова и мерките на правителството са насочени именно към тези групи хора - млади семейства, безработни, социално слаби. Подкрепа за малкия и среден бизнес, разплащане на държавата с всички онези, които работят за нея.

- Съпартиецът ви Румен Петков за пореден път тези дни заяви, че на БСП е необходим нов лидер "млад, можещ човек"? Актуален ли е отново лидерският въпрос в партията ви?

- След загубата на изборите 2009 г. този въпрос не е спирал да бъде актуален. Просто защото оттогава досега не сме спечелили нито едни избори. Осъзнават го всички в партията, но винаги казват "не е сега моментът". Сигурен съм, че и това ще стане някой ден.

- Коя от двете партии БСП и ДПС понася повече негативи с подкрепата за правителството?

- Винаги съм защитавал тезата, че трябва да имаш характер, особено в политиката. А когато си част от управлението, това е просто задължително. Радвам се, че г-н Орешарски компенсира партийните ни пропуски. Той заслужава подкрепа за неистовите усилия, които полага за възстановяване на държавността. Иска ми се за управлението да се съди по постигнатите резултати.

- От БСП обявихте, че ще правите временна комисия за тефтерчето на Филип Златанов - още ли държите на тази си теза? Питам ви, защото на "Позитано" 20 се говори, че точно вие ще оглавите въпросната комисия. Така ли е?

- Естествено, че ще има временна комисия по този казус. "Тефтерът на Златанов" показва стила и методите, използвани при управлението на ГЕРБ. Никога няма да простя, че бившите управляващи вкараха в българския политически речник изрази като "да се удари", "да се смачка", "да се поръча". Изрази, характерни за едни други времена, използвани от един друг тип хора, до скоро облечени във власт. А дали ще стана председател на тази комисия или не, важното е, че ще се опитам да бъда гарант, че стилът, методите на работа, които бяха наложени през последните 4 г., никога повече няма да се повторят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай