Да прекараш 340 дни в Космоса (ВИДЕО)

Да прекараш 340 дни в Космоса (ВИДЕО) | StandartNews.com

Американският астронавт Скот Кели, който бе 340 дни в Космоса, се бори със световъртеж и свръхчувствителна кожа, има проблеми с вестибуларния апарат и двигателните умения. Той, заедно с руския му колега Михаил Корниенко, кацнаха в сряда в Казахстан с кораба „Союз". Те се завърнаха от международна мисия, целяща изследване на ефектите от продължителното пребиваване в Космоса върху човешкия организъм.

Тестовете с Кели и Корниенко са една от разработките, част от огромната подготовка на човешки полет до Марс, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Много хора се питат какво е да прекараш толкова дни в Космоса. По едно време гръбнакът на Кели временно се беше уголемил, увеличавайки ръста му с 3,8 сантиметра. След връщането му на Земята обаче, физическата характеристика се върнаха в нормалното си състояние, обясняват учените. 

Екип от лекари на НАСА внимателно изследва генетичните, физически и психологически разлики между Скот Кели и неговия брат-близнак Марк. Той също е астронавт, който обаче остана на Земята, за да съдейства на експеримента. 

Попитан дали намира нещо различно в другия, Скот отговаря, че брат му има по-хубав тен.

Ветеран от 4 космически мисии, 52-годишният Кели се върна на Земята с подобрен американски рекорд – той вече има 502 дни в космоса. Най-добрите световни постижения са на руснаци, като най-дълго е живял извън Земята Генадий Паланка. След края на петата му мисия миналата година, общото пребиваване на Паланка в Космоса се равнява на 879 дни.

Сега приключилата мисия на Кери и Корниенко е четвъртата най-дълга в историята на пътешествията отвъд небето. Между 1994 и 1995г., отново руснак, Валери Поляков прекарва 479 дни на вече несъществуващата станция „Мир".

„Стори ми се, че живят там цяла вечност. По-дълго беше, отколкото очаквах. Благодарение на опита ми обаче, поддържах правилното темпо", заяви Кели.

Той е бил подготвен за ефекта от дългото пребиваване в микрогравитация.

„Когато излизах от капсулата този път се чувствах по-добре от предишния", заяви американецът. Комфортът не продължил дълго.

„Изтръпването на мускулите и виенето на свят са повече от предишния път. Може би има линейна фунция по този въпрос. Имам проблем и с кожата. Понеже не съм пипал нищо дълго време в типичния смисъл на думата, тя е станала много, много чувствителна. Има почти изгарящо усещане, когато седна, легна или вървя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай