Да прегърнеш дете с топлина

Да прегърнеш дете с топлина | StandartNews.com

Тези дни влязох във Фейсбук и попаднах на едно клипче - компилация от различни истории, в които хора помагат на други, както и на животни в нужда. Накрая завършваше с въпроса: "А ти какви добрини направи днес?". Замислих се за каузата на група жени, с които се запознах наскоро. Една от тях ми разказа, че отскоро плете благотворително. Тя хем искаше да сподели колко се радва, че с хобито си ще бъде полезна, хем се ядосваше заради негативизма на хора, които побързали да й кажат, че трудът й ще остане незаплатен и най-вероятно някой ще се облагодетелства от него. "Надявам се, че ще помогна с това, което правя", казва Христина Атанасова и показва нещата, които ще изпрати на инициативата "Плетем, за да прегърнем дете". Под същото име съществува и група във Фейсбук, посветена на каузата.

"Ние сме жени, виртуални приятелки във Фейсбук, с общо хоби - плетенето. Точно то ни събра преди около година в една група, в която споделяхме своя опит, търсехме помощ, показвахме с гордост плетивата си", разказват плетачките. Ако прелистим албумите ще видим уникални плетива. Те се продават и до момента са стоплили сърцата на много деца. "Съвсем спонтанно се роди идеята, плетейки и учейки се, да помогнем на деца в неравностойно положение, както и на самотни майки, сираци или изоставени в домовете. Свързахме се и с Екатерина Христова от Сдружение "Да прегърнем дете" и кълбото се търкулна, както обичаме да казваме ние", обясняват още те.

"Всяка от нас плете мотиви от даден модел, които после се пращат на една жена, която да ги сглоби в едно", продължават плетачките и изтъкват, че стартирали с одеялца, а постепенно изработили още терлички, блузки, елечета, шапчици, играчки и други. Групата се разраснала, а с това и хората, които помагат със средства за прежда или самите те плетат.

"Идеята беше дори начинаещи плетачки да се включат в това добро дело, а всяка от нас вплиташе в бримките своята любов с надежда и вяра, че ще "прегърнем дете", разказват още жените.

"Аз съм от София, работя като библиотекарка в едно читалище. С повечето дами, които живеят тук, се събираме на обща плетка всяка неделя", споделя Елена Шойлева и си припомня как се е запознала с Албена Петрова, от която дошла идеята за създаването на "Плетем за "Да прегърнем дете". Двете бързо се сприятелили чрез групи по плетиво в мрежата, а по-късно помогнали с техни изработки за базар в подкрепа на болното момиче Амелия."Дами от групата плетяха индивидуално бебешки комплекти за подпомагане на млади майки в първите месеци с дрешки", добавя Елена и изтъква, че с течение на времето плетивата се увеличавали, затова решили да направят страницата "Подай ръка, дари надежда на всеки", в която да публикуват готовите изделия и да приканват хората да ги купят. "Парите отиват директно по сметката на конкретно дете", изтъква тя.

"Ентусиазмът в групата е голям - правят се проекти, разменят се модели, съветваме се помежду си за мостри, разпределяме си коя с какво ще се включи и с какво ще бъде полезна", продължава Елена. "Мъчно ми е за децата на България, за които държавата не прави нищо. И тези дечица се принуждават да просят, за да оцелеят", казва от своя страна Албена Петрова, която живее в Холандия, но често се връща в родината. "Вече 8 години съм там и виждам какво правят в чужбина за старите хора, болните, инвалидите, децата сираци. Там има начини обикновеният човек да помогне на такива хора - като например дари парите от амбалажа си", продължава тя. "Аз съм създателят на групата, както и на страничката ни за продажбата на плетивата. Но не съм сама - зад мен са всички тези прекрасни 800 дами, които отделят от времето си, от парите, от съня си, за да помогнат на нечие дете", добавя жената.

От групата помогнали на домове за деца лишени от родителски грижи в Севлиево, Велико Търново и София. "След срещата с децата в София разбрах, че не сме в състояние да помогнем на всички, но изпитах удовлетворение, че направихме този жест за тях. От няколко месеца създаваме плетива по поръчка за Фондация "Майки за Донорство", казва още Елена.

"В групата съм от самото начало. Когато Албена Петрова предложи да плетем мотиви за първия общ проект на одеяло, се включих с голямо желание. Впоследствие започнах да купувам прежда и да плета и дрешки за сдружението "Да прегърнем дете", за подпомагане на млади двойки да се сдобият с рожба", обяснява Пепи Борукова от Пазарджик, която е сред активните плетачки.

Близо 5 хил. лв. са събраните пари до момента от каузата на жените. Имат и чуждестранни дарители, които изпращат по сметката им евро и английски лири. "За десет месеца направихме меко казано подвиг", коментират те. И уточняват, че само преди дни техни плетива са били продадени на благотворителен пазар в НДК за подпомагане на лечението на Любомир Еленков.

Библиотеката към народното читалище "П. К. Яворов-1920" в кв. "Гео Милев" е едно от местата в столицата, където сръчните дами се събират един път в месеца, за да плетат. Собственикът на кафе в Банишора пък им разрешил да ходят там всяка седмица и да творят на воля, с което дал тласък на инициативата.

Скоро групата ще празнува своя първи рожден ден, а с него ще дойде и равносметката за това колко са децата, на които са помогнали. Жените изтъкват, че тази година ще се фокусират върху помощта за болни деца.

Тези жени ми показаха, че все още има хора, които носят доброто в себе си. Добре е да се замислим колко много са тези, които се нуждаят от тяхната "топла прегръдка". Всеки от нас, който вижда себе си в думите им и желае да продължи търкалянето на кълбото, може да се присъедини към Фейсбук групата ПЛЕТЕМ ЗА "ДА ПРЕГЪРНЕМ ДЕТЕ". Или да си избере нещо от пъстрите плетива в страницата "Подай ръка- дари надежда на всеки", с което да зарадва свои близки или приятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай