Да правят заводи с европарите за роми

Да правят заводи с европарите за роми | StandartNews.com

Илия Илиев, лидер на ДРОМ

- Г-н Илиев, защо поискахте средствата от ЕС за интеграция на ромите да бъдат пренасочени към други области?
- Защото голяма част от тези средства не са ефективно разпределени. Изразходването им пък е абсолютно непрозрачно. Откакто се отпускат парите, се вижда, че интеграция сред ромското население няма. Липсва достатъчно добър механизъм, който да контролира целия процес по изразходването на средствата. Според нас парите трябва да бъдат контролирани от повече държавни органи, защото неправителственият сектор прави много своеволия в изразходването. Имаше примери, в които в след проверки от следствени органи и прокуратура се установи, че обикновени ножички, които струват 60 ст., са надписани в отчетните документи по 3 евро и 80 цента. Тук става дума за десеторно надписване. Считаме, че средствата от ЕС е добре да се инвестират в сфери, които ще са в полза на цялото общество. Считаме, че като парите се разпределят конкретно за роми, това дискриминира останалата част от обществото и създава напрежение. Не е ли по-добре тези хора да се учат да работят и да имат трудови навици, отколкото да се отпускат някакви средства за семинари?

- Няма ли така да си навлечете гнева на част от ромската общност?
- Наясно сме, че в момента можем да спечелим доста гневни настроения, но като цяло перспективата е много по-важна. Една от основните ни идеи касае целия програмен период 2014-2020 г., който включва около 15 млрд. евро. Програмите, свързани с конкуретоспособност и квалификация, които са повече от 3 мрлд. евро, трябва да бъдат предоговорени и около 5 млрд. да бъдат инвестирани в производствени предприятия.
Според нас във всяка област и всяка община трябва да има граждански квоти в провеждането на конкурсите и избора на изпълнители. Това и ще сведе до минимум корупционните схеми. Така ще има много по-голяма възвръщаемост в бюджета и това ще се усети в социалната сфера. Гражданските квоти от експерти ще спрат разпределянето на средствата и поръчките на близки до кметовете хора.

- Къде ще отиват парите за интеграция на ромите?
- В предприятия, които могат да бъдат от всяка сфера на обществения живот. Идеята ни е на първо време това да бъдат само държавни предприятия, за да бъде гарантирано, че ще работят. По наши изчисления за 5 млр. евро могат да бъдат изградени в 28 области по 12 предприятия във всяка една. 30 млн. е инвестицията за всяко едно от тях. Нашите експерти са пресметнали, че в предприятия за 30 млн. лв. могат да работят 1500 човека. Това означава 12 предприятия във всяка една област. Във всяка една българска община ще има по един нов завод, даже в някои общини по два. Това са общо 336. В рамките на тези средства за 2,5 години ние може да създадем работна ръка на повече от половин милион българи. 13% е безработицата в България, което е около 439 хиляди човека - ще подсигурим работа за всички и можем да я сведем до 1%. Очакванията ни са тези наши предложения да намерят място за дискусия в медийното и общественото пространство и да предизвикат вниманието на Еврокомисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай