Вторник,

Да се откажем ли от по-скъпото парно? Ето къде е уловката

От: Иван Ангелов -
6327
Да се откажем ли от по-скъпото парно? Ето къде е уловката
A
A
A

Расте броят на домакинствата, които планират да се откажат от услугите на някоя от топлофикациите, заради по-високите цени на парното и топлата вода от 1 юли.

От 1 юли парното и топлата вода в София се увеличиха с близо 40%. В момента с новото ДДС върху топлинната енергия един мегаватчас струва на столичани 150 лева.

Според едни парното е скъпо и тази сградна инсталация е крайно време да се махне. Други не са се запознали досега с възможностите дали могат да се откажат, изчакват, защото това е единствената алтернатива, тъй като отоплението с климатици им е струвало скъпо.

По данни на топлинните счетоводители в София вече месец след увеличението не се наблюдава отказ на домакинствата от топлинната енергия.

"Моето обяснение, е че хората разчитат много на този вид отопление, което е най-сигурното, а и на годишна база се явява и най-евтиното въпреки увеличението", заяви пред БНТ Деян Дянков, омбудсман на "Топлофикация София" ЕАД.

Велико Търново е сред градовете у нас с най-скъпа топлинна енергия. И тук хората с парно казват, че макар да е скъпо то си остава най-добрият начин за отопление през зимата. Месечните сметки на домакинство за последния отоплителен сезон са били около 200 лв.

Според експертите, ако все пак домакинствата решат да се откажат от парно това не може да стане индивидуално. За отказ от услуга е необходимо решение на две трети от етажната собственост в сградата.

Ако все пак отделно домакинство не иска да ползва парно за по-дълъг период от време трябва да заяви при топлинния си счетоводител така нареченото "нулево потребление" и ще плаща само сградна инсталация.

"Аз не съветвам клиентите да правят такива резки действия по "нулево потребление", защото ако зимата е студено и вие си пуснете парното отново вкъщи ще бъдете изненадани с една доста сериозна изравнителна сметка след годишното отчитане, което не е добре за бюджета на клиентите", каза още Деян Дянков.

Съветът на специалистите е домакинствата, които ползват парно, да не се отказват, а да преминат към равни месечни вноски всеки месец от годината. Така ще плащат една и съща сума включително и през зимата, когато има по-голямо потребление. Практиката показва, че в такива случаи при изравняване разликата не е много голяма.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички