Cross-linking връща зрението

Лекуват кератоконус с рибофлавин и UV лампа

Cross-linking връща зрението     | StandartNews.com

Елена е на 40, но зрението й е на старица. И "заплашва" да отиде безвъзвратно. Малшанс - стоварва се на 1 от 2000 българи - все млади хора между 20 и 35 г., изтеглили "късата клечка", наречена кератоконус. Роговицата на Елена изтънява, щръква, постепенно се напуква и окото й заплашва да изтече. Учителката от Самоков е на ръба - кератоконусът й е 4-та степен, само на крачка от кератопластика (трансплантация на роговица) е. Но този път има шанс - офталмологът д-р Светослав Дойчинов от лазерна клиника "Вижън" в София ще й върне зрението - само за 30 минути в операционната. А "мъглата" пред очите на Елена ще се вдигне за месец-два.

Чудото за Елена се нарича cross-linking. И е единственият ефективен метод за лечение на кератоконус, уточнява д-р Светослав Дойчинов. Офталмолозите по света го прилагат от около 6 г., в България навлиза през 2008 г. Лекарите "открадват" идеята от вулканизацията - при нея комбинацията от сяра и топлина заздравява каучука. Подобно нещо се случва и с роговицата, обяснява д-р Дойчинов. "Да приемем, че окото е балон, който седи статично. При кератоконус то изтънява и щръква напред - като конус", обяснява простичко офталмологът. "Роговицата има "арматура" - представете си колагеновите нишки като дълги железа. Осветяваме с UV светлина, отделя се енергия и тя кара въглеводородните връзки да се свържат като скоби в "арматурата". Чисто архитектурно заздравяваме роговицата", обяснява д-р Дойчинов.

 

Нещо като пломба, но не на зъба

 

а на окото. "Фотополимерът е мек като пластилин. Щом се освети с UV лампа, пломбата става като камък", обяснява офталмологът.

Същото е с роговицата - окото се накапва с рибофлавин (витамин B2), осветява се с UV лампа, процесът на ослепяване се стопира. Cross-linking-ът трае около 30 минути, а ефектът от нея се разгръща напълно до 2 г. Първите 6 месеца са най-бурни, а през първите 15 дни пациентите буквално усещат как роговицата им се възстановява. Освен че изтъняването и изкривяването й спира, оперираните възстановяват частично и загубеното си зрение. "Обикновено връщат до към 2 астигматични диоптъра", уточнява д-р Дойчинов, който за 3 г. е оперирал над 200 очи. Всяка седмица прави cross-linking на 2-ма, 3-ма пациенти във "Вижън". Най-голямата му гордост пък е момче, което само за 6 месеца

 

свило диоптрите на астигматизма от 2,5 на 0,25

 

Дали Елена от Самоков ще има такъв прогрес? "Случаят й е толкова сложен, че буквално я спасявам от кератопластика. Ако се разпука окото, единственият вариант е трансплантация. Сега имам надеждата да й върна зрението отпреди 1-2 г.", обяснява д-р Дойчинов, който е вече в операционната. Елена ще получи най-модерната терапия - т.нар. транспетелиален cross-linking. "Това е последният писък, прави се едва от 1-1,5 г.", уточнява д-р Дойчинов. По-щадящ от стандартния, защото не се налага абразия (изстъргване) на роговицата. А тази на Елена е изтъняла до едва 394 микрона и не може да се рискува. Затова д-р Дойчинов й капе само рибофлавин - поне 10 пъти, през 2 минути. "Разтворът влиза на 250 микрона дълбочина, на 100 микрона от ендотела сме", обяснява д-р Дойчинов. При стандартния cross-linking рибофлавинът прониква по-навътре - на около 300 микрона дълбочина. След около 20 минути, когато роговицата се напои, идва ред и на UV лампата.

 

5 минути под нея - и чудото става!

 

"При осветяването вече се вижда и "балончето" на кератоконуса", показва д-р Дойчинов. "Вижън" работят с най-доброто - лампа на "Peschke". "Светлината е с 365 нанометра дължина на вълната, мощността е 18 милиджаула. Тази лампа е експресна, защото има и 3 милиджаула, където се грее половин час. Ефектът е същият, но процедурата е по-тежка за пациента", обяснява д-р Дойчинов. Технологията постоянно се развива - преди години започват с 30 минути под UV лампата, сега и 5 минути стигат. "Има дори експресен cross-linking, който се прави след лазерна корекция на диоптрите. Даже новият ни апарат от серията "Швинд" има вградена лампа", уточнява д-р Дойчинов. И разказва, че все повече пациенти избират процедури 2 в 1 - стандартен cross-linking, плюс лазерна корекция за махане на очилата.

Какво следва? След операцията не се поставя превръзка, а контактна леща. След 3-4 дни д-р Дойчинов я маха. Не крие -

 

болка има в първите ден-два

 

след операцията, когато епителът на роговицата заздравява. Зрението пък се влошава непосредствено след процедурата - за 1-2 месеца. Затова и cross-linking няма как да се направи на двете очи едновременно. "Пациентите ни млади и активни хора, няма как да си останат у дома толкова дълго", коментира д-р Дойчинов. Затова обикновено прави cross-linking на другото око след половин или една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай