Чудо! Какво направил мъжът на Илияна Йотова с Неофит

Сложна операция за възстановяването на владиката

Чудо! Какво направил мъжът на Илияна Йотова с Неофит | StandartNews.com

Съпругът на вицепрезидента Илияна Йотова – д-р Андрей Йотов, и неговият екип са спасили патриарх Неофит със сложна операция, след като миналата седмица владиката претърпя инцидент в Богословския факултет и при нелепо падане счупи бедрена кост.Патриархът бе приет по спешност в лечебно заведение, а проф. Йотов, който е сред най-добрите ортопеди у нас, се заел лично със случая.

Макар операцията да преминала успешно, тепърва на Неофит му предстояла дълга рехабилитация, от която зависело дали ще може да ходи нормално, или ще се наложи да се придвижва с патерици.

Целият период на възстановяване може да се проточи до 9 месеца, тъй като костта, която счупил патриархът, е най-твърдата в човешкото тяло. Единственият вариант бедрото на Негово Светейшество да функционира отново правилно, било поставянето на титаниев пирон, който да го закрепи. Медицинският консуматив не се покрива от НЗОК и струвал на Софийската митрополия около 3500-4000 лева.

Обикновено възстановителният период след такъв тип травма протича в няколко етапа – раздвижване с помощта на проходилка, заместването ѝ след около 2 до 6 седмици от две патерици, след което пациентът започва да се учи да се движи само с една, а накрая при пълно възстановяване – между 3 и 9 месеца, в зависимост от общото състояние, той оставя всички помощни уреди.

Качването и слизането по стълби е сред най-големите предизвикателства пред тези болни, наравно с риска от залежаване и владиката ще има нужда от денонощна помощ, пише Пловдив 24..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай