Чобанов укроти лекарите със 130 млн.

Проверяват през лятото дали на Касата й трябват още

Чобанов укроти лекарите със 130 млн.  | StandartNews.com

София. Още около 130 млн. лв. ще получат болниците до 20 януари. Под споразумението със съсловните организации на лекарите и зъболекарите подписите си сложиха лично финансовият министър Петър Чобанов, здрaвният министър д-р Таня Андреева и шефът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Първия транш от 27 млн. лв., с който ще се изплатят напълно средствата на клиниките за септември, Здравната каса трябва да преведе до 10 декември. Причината за доплащането е, че бюджетът на фонда не бе заложен добре от предишното й ръководство и той нямаше как да плати повече от 80% на клиниките за септември, октомври и ноември. Вторият транш от близо 100 млн. лв. за следващите два месеца болниците ще получат до 20 януари 2014 г., гласи още споразумението. Анекси с касата пък ще се подпишат до 1 декември. Благодарение на тези обещания бяха потушени и протестите на лекарите. За първи път от доста време медиците публично благодариха на здравния и финансовия министър.

"Д-р Таня Андреева се бори докрай за нас", каза председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той обясни, че за него най-важна е шестата точка от споразумението с властта, в което се регламентира създаването на работна група към кабинета за здравни реформи. На тази клауза наблегна и финансовият министър Петър Чобанов. "Нека не забравяме, че парите се дават срещу реформи, всички знаем нуждата от промени в здравеопазването и е време те да станат факт", заяви Чобанов. Сред другите точки в споразумението е връщането на ваксините в здравното ведомство. С това и изчистването на задълженията към болниците бюджетът на касата за догодина е със 100 млн. лв. изначален дефицит. В проектобюджета на НЗОК обаче е заложена опция през юни да се разгледат харчовете на фонда и да се прецени как да се постъпи занапред, за да няма подобни проблеми в края на годината.

Парите за здраве следват пациента

Парите в болничната помощ догодина ще следват пациента. Това ще стане чрез по-гъвкави механизми за плащане на клиниките от страна на здравната каса. В момента средствата за всеки пациент са разпределени в 28-те регионални клона на касата по местожителство. Ако един човек от Враца обаче в момента избере да се лекува в София, за неговото лечение ще плати касата в столицата. По този начин нейният бюджет се стопява по-бързо и това рефлектира върху заплащането на болниците там. Идеята е догодина, ако човек от даден регион се лекува в друг, за него да плати касата откъдето е той, обясни д-р Румяна Тодорова. Тоест, ако той е от Враца, а се лекува в София, на столичната болница да плати касата от Враца. По този начин ще се извършва преразпределение на средствата в реално време и няма да има недостиг в едно място, а в друго да остават пари.

С около 20 млн. лв. са се увеличили отчетените средства на болниците за октомври, каза още д-р Тодорова. При среден месечен разход от 135 млн. лв. за клиниките през тази година за миналия месец те са фактурирали дейност за 156 млн. лв. Заради това от касата ще са още по-бдителни при проверките.

Новите хапчета с черен триъгълник

Обърнат черен триъгълник трябва да имат в листовките и рекламите си по-новите медикаменти. За това предупреждават от Изпълнителната агенция по лекарствата. Знакът се въвежда на ниво ЕС и влезе в сила от тази есен. Целта е чрез него да се заостри вниманието на лекари и пациенти, че медикаментът, който употребяват, е нов и се следи по-строго за нежелани реакции. Ако такива се появяват, пациентите трябва да кажат на аптекарите или лекарите си, обясниха от Европейската агенция по лекарствата. На нейния сайт е публикуван и списъкът с всички медикаменти, които трябва да имат такъв триъгълник. Сред тях попадат ваксини, биомедикаменти, както и всички нови молекули, които се излезнали на пазара след 1 януари 2011 г. Листата се обновява всеки месец.

Изписват 3 пъти повече антибиотици

Консумацията на антибиотици в болниците е три пъти над средната за Европа. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести вчера. В западните държави в извънболничната помощ се консумират около 95% от антибиотиците и само около 5% в болниците, у нас извън клиниките се употребяват 80%, а в тях - 20%, каза проф. Кантарджиев. Заради тази прекомерна употреба на антибиотици в болниците се развива и резистентност на бактериите към медикаментите, което означава, че те спират да действат на пациентите. В ЕС резистентността към определени антибиотици е между 25 и 65 на сто, което е много тревожно, каза д-р Ангел Кунчев. Според най-новите данни дори последното поколение антибиотици не може да помогнат в 5% от случаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай