Четвъртък,

Четири мита за рака

От: Стандарт -
810
Четири мита за рака
A
A
A

Доколко месото, стресът и мобилните телефони могат да провокират възникване на рак? Отговори дава д-р Андрей Пильов – експерт онколог. Развитието на туморния процес започва в една-единствена клетка, като впоследствие болестта прогресира непрекъснато. Това не се случва изведнъж, понякога продължава няколко години. По статистика при 77% от хората туморът възниква след 55-годишна възраст.
Статията е публикувана в "Гласувам за България".

Мит 1. Месото причинява развитието на рак.

По данни на Световната здравна организация, една трета от случаите на смърт заради раково заболяване е обусловена от пет причини, свързани с начина на хранене: висок индекс на масата на тялото, ниско ниво на консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене и употреба на алкохол.

Съществуват и други канцерогенни фактори: прекаляване със слънчевата радиация, с ултравиолетовите лъчи, с промишлените канцерогени (бензопирени, азбест). Често към тези фактори се отнасят и различните групи продукти.

В повечето случаи ще се намерят изследвания, потвърждаващи, че определен продукт може да повиши вероятността от развитие на онкологични заболявания, както и обратното – изследвания, свидетелстващи, че определен продукт спомага за неговото лечение. „Например на пръв поглед може да изглежда, че алкохолът не може да е помощник в борбата с рака, но пък част от изследванията показват, че червеното вино, съдържащо ресвератрол (вещество, което наистина може да потисне растежа на туморите) в малки дози, е възможно да влияе положително на организма.

Действително, режимът на хранене и определени продукти могат да повишат риска от развитие на онкологичен процес. В частност ежедневната консумация на 100 и повече грама червено месо и особено преработеното (консервирано и пушено месо, колбаси) повишава риска от развитие на колоректален рак с около 17%. Но такова влияние съвсем малко повишава процента за вероятност от развитие на тази болест и в никакъв случай не е гаранция, че тя въобще ще възникне. Истината е, че тези фактори не са определящи. И това не е повод да се превърнете във вегетарианци”, обяснява д-р Пильов.


Мит 2. Стресът и депресията може да са причини за рака.

Митът за психосоматичната природа на рака е много разпространен. Някои казват, че натрупаните обиди задължително водят до рак, други смятат, че онкологията е „приоритет” на отчаялите се и загубилите смисъла на живота си. Истината е, че ракът е многофакторно заболяване, тъй като за неговото възникване е нужно да съвпаднат няколко съставни елемента. Разбира се, дълбоката депресия или неврозата водят до високо ниво на стреса, обаче връзката между стреса и възникването на рака официално не е доказана.

„Сам по себе си стресът не влияе на нищо, но хората, страдащи от неврози и повишена възбудимост, често развиват пагубни навици като пушене или преяждане. А това на свой ред вече може да повиши риска от онкологичен процес. Получава се затворен кръг, изходът от който е един: грижете се повече за себе си”, отбелязва д-р Андрей Пильов.


Мит 3. Ракът е смъртна присъда.

Тази болест не трябва да се възприема така, защото качеството на лечение се подобрява ежегодно. Дори и за онези заболявания, които по-рано наистина бяха смъртоносни.

Мит 4. Айфоните и мобилните телефони предизвикват рак.

Многобройните изследвания, проведени по този повод, не потвърждават това предположение. Само йонизиращото излъчване (радиацията, рентгеновите лъчи и ултравиолетовите лъчи) могат да провокират развитие на тумор. Такъв вид излъчване уврежда ДНК на клетката, което обикновено води до нейната гибел, но също така може да предизвика злокачественото й израждане. Радиовълните обаче, използвани в мобилните връзки и електронните устройства, са с малка енергия, недостатъчна за увреждането на ДНК на клетката, следователно не могат да предизвикат рак. Не бива да се страхувате и от рентгеновите изследвания, там дозите на облъчване са безопасни.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички