Четири мита за рака

Онкологът д-р Андрей Пильов разбива най-разпространените заблуди за туморите

Четири мита за рака | StandartNews.com

Доколко месото, стресът и мобилните телефони могат да провокират възникване на рак? Отговори дава д-р Андрей Пильов – експерт онколог. Развитието на туморния процес започва в една-единствена клетка, като впоследствие болестта прогресира непрекъснато. Това не се случва изведнъж, понякога продължава няколко години. По статистика при 77% от хората туморът възниква след 55-годишна възраст.
Статията е публикувана в "Гласувам за България".

Мит 1. Месото причинява развитието на рак.

По данни на Световната здравна организация, една трета от случаите на смърт заради раково заболяване е обусловена от пет причини, свързани с начина на хранене: висок индекс на масата на тялото, ниско ниво на консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене и употреба на алкохол.

Съществуват и други канцерогенни фактори: прекаляване със слънчевата радиация, с ултравиолетовите лъчи, с промишлените канцерогени (бензопирени, азбест). Често към тези фактори се отнасят и различните групи продукти.

В повечето случаи ще се намерят изследвания, потвърждаващи, че определен продукт може да повиши вероятността от развитие на онкологични заболявания, както и обратното – изследвания, свидетелстващи, че определен продукт спомага за неговото лечение. „Например на пръв поглед може да изглежда, че алкохолът не може да е помощник в борбата с рака, но пък част от изследванията показват, че червеното вино, съдържащо ресвератрол (вещество, което наистина може да потисне растежа на туморите) в малки дози, е възможно да влияе положително на организма.

Действително, режимът на хранене и определени продукти могат да повишат риска от развитие на онкологичен процес. В частност ежедневната консумация на 100 и повече грама червено месо и особено преработеното (консервирано и пушено месо, колбаси) повишава риска от развитие на колоректален рак с около 17%. Но такова влияние съвсем малко повишава процента за вероятност от развитие на тази болест и в никакъв случай не е гаранция, че тя въобще ще възникне. Истината е, че тези фактори не са определящи. И това не е повод да се превърнете във вегетарианци”, обяснява д-р Пильов.


Мит 2. Стресът и депресията може да са причини за рака.

Митът за психосоматичната природа на рака е много разпространен. Някои казват, че натрупаните обиди задължително водят до рак, други смятат, че онкологията е „приоритет” на отчаялите се и загубилите смисъла на живота си. Истината е, че ракът е многофакторно заболяване, тъй като за неговото възникване е нужно да съвпаднат няколко съставни елемента. Разбира се, дълбоката депресия или неврозата водят до високо ниво на стреса, обаче връзката между стреса и възникването на рака официално не е доказана.

„Сам по себе си стресът не влияе на нищо, но хората, страдащи от неврози и повишена възбудимост, често развиват пагубни навици като пушене или преяждане. А това на свой ред вече може да повиши риска от онкологичен процес. Получава се затворен кръг, изходът от който е един: грижете се повече за себе си”, отбелязва д-р Андрей Пильов.


Мит 3. Ракът е смъртна присъда.

Тази болест не трябва да се възприема така, защото качеството на лечение се подобрява ежегодно. Дори и за онези заболявания, които по-рано наистина бяха смъртоносни.

Мит 4. Айфоните и мобилните телефони предизвикват рак.

Многобройните изследвания, проведени по този повод, не потвърждават това предположение. Само йонизиращото излъчване (радиацията, рентгеновите лъчи и ултравиолетовите лъчи) могат да провокират развитие на тумор. Такъв вид излъчване уврежда ДНК на клетката, което обикновено води до нейната гибел, но също така може да предизвика злокачественото й израждане. Радиовълните обаче, използвани в мобилните връзки и електронните устройства, са с малка енергия, недостатъчна за увреждането на ДНК на клетката, следователно не могат да предизвикат рак. Не бива да се страхувате и от рентгеновите изследвания, там дозите на облъчване са безопасни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай