Чаят на Бетовен вдига имунитета

Чаят на Бетовен вдига имунитета | StandartNews.com

Прапрадядото на Емил Котас измислил билков лек за всяка болка

Копривата е мехлем за простатата, маточина чисти жлъчката

Лавдан, ехинацея и елеутерокок са сред тайните съставки на чая за укрепване на имунитета, с който се пази цяла Австрия. "Тези билки се допълват от ценни витамини като B2 и ниацин за поддържане на нормална лигавица, витамин В 12 и C, допринасящи за нормалното функциониране на имунната система и за защита на клетките от оксидативен стрес", издава Емил Котас, праправнукът на създателя на "вълшебното биле".

Преди 220 г. - през далечната 1795 г., прапрадядото на Емил - Антон Котас, който е фармацевт с благородническата титла Котас-Хелденберг, стартира бизнеса си с чайове в Австрия. "Първите две готови билкови смеси, които той продава, са детоксикиращ чай и чай за бебета против колики. Вече 7 поколения наред бизнесът се предава в семейството ни и винаги е бил в ръцете на фармацевти", разказва Котас.

Затова, когато през 2009 г. Емил търси лек за облекчение на коликите на своя син, се сеща, че семейството му има бизнес с билки в Австрия и поръчва от чайовете "DR. KOTTAS". "Така малкият израсна, без да разбере какво са колики. По-късно ми се наложи тежка коремна операция, поръчах си детоксикиращия чай и настъпи подобрение на всичките ми показатели. Тогава се замислих, че има множество билкови чайове у нас, но няма истински и чисти готови билкови смеси и

реших да се заема с внасянето им в България

разказва Емил Котас. Тогава той работи за голяма търговска верига, затова напуска високия си пост въпреки учудването на колегите си и се захваща с вноса. "Направих проучване на пазара и се оказа, че търговията с чай е най-бързоразвиващият се клъстер на потребителските стоки през последните години в света, което се усеща и в България. Нашенецът все повече пие чай", посочва Котас.

По думите му, смесите, измислени от прапрадядо му Антон, са тотален пазарен лидер в Австрия и дори насипните билки, които се предлагат по местните аптеки, са с тази марка. "Сега бизнесът се управлява от мой братовчед. Заводът е във Виена, а фирмата има собствени био билкови полета в Австрия, Германия и Швейцария. Има собствено поле за Ройбос в Южна Африка и за мате - в Уругвай", посочва Котас.

"В България сме виждали наши мургави сънародници, които събират билки покрай шосетата. Тези чайове са по-скоро отрова, отколкото лечебни. Докато в Австрия целият процес на събиране, съхранение, транспорт и опаковка е проследим и сертифициран", посочва Котас. Чайовете имат сертификат по стандарта GMP (Good Manufacturing Practice), от австрийската био сертифицираща агенция и от Министерството на здравеопазването в Австрия, което е гаранция за идентичността и чистотата на билките.

"Предлагаме 34 вида, разделени на 5 групи. Първата е за "моето добро състояние" и обхваща готови билкови смеси за различни оплаквания", посочва Котас. По думите му тези чайовете

помагат при близо 26 симптома

на различни заболявания. Сред билковите смеси има за укрепване на имунитета, за добро храносмилане, срещу киселини, за детоксикация, за дихателен баланс, за отводняване, за възстановяване след спорт, за свободно дишане, успокоителен чай и други.

Втората група е от едносортови чайове - от резене за хармония на стомаха, от коприва за проблеми с простата, от джинджифил с лимонова трева и сладник против гадене, червен лозов лист с каркаде и мента при отоци и болезнени глезени, от портокалов цвят при проблеми със съня, от камиляк за устната кухина, от лайка при заболявания в гениталната и аналната област, от маточина при проблеми с жлъчката, от мента при простуда, от салвия при обилно потене и от лавандула при нервност.

"Третата група включва чайове за майки и деца - това са три вида чай - детски, бебешки и за кърмачки. Имаме и два вида ароматни плодови - тропически и горски плодове", посочва Котас. Световната серия пък включва цейлон голд, масала чай, мат, ройбос и бял чай. Сред разнообразието от чайове има и такъв за борба с излишните килца. "Чаят е от зелен овес, какаови корички и около 5% сладник - женско биле. Не вярвам, че има чайове за чудеса,

не може да не се движиш и да ядеш свински пържоли, а да слабееш

Нашият чай не е за отслабване, а при диети. Той има съпътстваща роля по време на режима, набавя ни необходимите вещества, от които се лишаваме по време на диета, и дава ситост", посочва Котас. Той уточнява, че билките лекуват с натрупване, затова ефектът настъпва след известно време. "Например курс с чай за облекчаване на менструалните болки трябва да трае 7 седмици.

Този за детоксикация трябва да се приема 6 седмици. С всеки чай е различно, за да се получи ефектът на натрупването", посочва Котас. Той споделя, че продажбите са над очакваните, макар чаят засега да се предлага само в две столични аптеки и онлайн. "В България предлагаме чайовете на по-ниски цени от тези в Австрия, съобразено с джоба на нашенеца - 6,49 лв. за едносортовите и по 7,99 лв. за билковите смеси", посочва Котас.

Той е щастлив от факта, че клиентите не остават само с една покупка и поръчват отново. "Най-търсеният сега чай е за детоксикация, защото напролет хората искат да се прочистят. Той е естествен пробиотик и в Австрия

се предписва след прием на антибиотик

споделя Котас. Другият чай, който се харчи доста, е за укрепването на имунитета. А от световната серия най-много се харесва масала чай. "Това е сладък чай от подправки - кардамон, канела, карамфил, който е много разпространен в Индия и всяко семейство има собствена тайна рецепта за приготвянето му", разказва Котас. По думите му в Австрия тези чайове се рекламират като любимите на Бетовен, тъй като според семейната легенда той е бил редовен клиент на аптеката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай