Бутат незаконни ромски постройки в Бургас

Събарят общо двадесет сгради в бургаския квартал "Победа"

Бутат незаконни ромски постройки в Бургас | StandartNews.com

По силата на десет кметски заповеди за премахване, днес събарят общо двадесет сгради в бургаския квартал "Победа", съобщават от Общината, предаде БНР.

Постройките са солидни тухлени къщи и различни други пристройки към тях. Те са изградени върху терени, които са предвидени за улична инфраструктура. Така Общината продължава поетапно да освобождава улица "Тамара" от незаконни сгради, за да може при нужда дотам да стигне линейка, пожарна, тежка или дезинфекционна техника.

За БНР Бургас директорът на ТД „Възраждане" Магдалена Манолова  посочи, че действията са предприети след приключването на всички законови процедури. Само едно от семействата е обжалвало заповедта за събаряне, но съдът е постановил в полза на Община Бургас.

"Собствениците" и обитателите на тези сгради бяха предупредени още миналата година, че предстои тяхното премахване. Община Бургас е длъжна да спазва законовите процедури, които отнемат време, а отгоре на всичко част от заповедите бяха абсолютно неоснователно обжалвани в съда. Куриозен факт е, че някои от "собствениците", знаейки, че къщите ще бъдат премахнати, са ги давали под наем през последните месеци.

"Благодаря на бургаската полиция и на EVN, които със своята компетентна помощ направиха така, че днес за пореден път ние да можем спокойно да си свършим работата", каза кметът Димитър Николов.

Има напрежение и недоволство от страна на хората, чиито сгради ще бъдат разрушени, но на място има полиция, която да контролира обстановката. Очаква се до края на деня постройките да бъдат съборени, а до края на седмицата изцяло да приключи разчистването на района.

През последните години Община Бургас е премахнала близо 400 незаконни постройки в кварталите "Победа" и "Горно Езерово", както и в ромската махала на к-с "Меден рудник". И в момента има издадени заповеди за следващи такива акции, но не са изтекли законоустановените срокове за обжалване и доброволно изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай