Бунт край София заради лош път. Властта нехае за Самоков-Мальовица

Жители на четири села са готови на бунт заради лошото състояние на отсечката

Бунт край София заради лош път. Властта нехае за Самоков-Мальовица | StandartNews.com

Снимка: СамокоВест

Дупки на пътя Самоков-Мальовица обръщат коли и предизвикват тежки инциденти. Жителите на четири села са готови на бунт заради лошото състояние на отсечката и я описват като „гробница”. По пътя се движат и училищни автобуси. Това засилва притесненията на местните, които чакат ремонт на отсечката вече половин век.

Престъпното безхаберие на служебните правителства, на кабинета "Петков" и на предишни правителства може да доведе до фатални, непоправими последици, сигнализират живеещи в района. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" твърдят, че е предвидено изкърпване на настилката, а срокът за изпълнение на възложените дейности е 30 септември.

"Много малка част от пътя бе преасфалтиран. Сега няма средства за нашия път, защото той е доста, 28 км. От АПИ не постъпват средства за този път, те само си избират изпълнителите. Имаме уверението им, че до 30 септември ще бъдат запълнени дупките, за което много се съмнявам. Това е поредното обещание, защото на 1 юни, когато правихме протеста 4-те села, г-н Сачански обеща 12 хил. кв.м. асфалт. Но до този момент, както сами виждате, нищо не се случи", каза кметицата на Говедарци Лорита Иванова пред "Пик".

Хората са възмутени, защото плащат винетки, "Гражданска отговорност" и е безобразие сами да дават средства за ремонта на опасния път. Дори и да имат желание, от АПИ не разрешават.

"Туристите идват събота и неделя, нашите хора са всеки ден тука. Автобусите се чупят, колите се повреждат. Безхаберието е пълно! Смело мога да кажа. Никой не мисли за нас", заявява Иванова. "Искаме легнали полицаи, защото хората, които идват тук, карат с безогледна скорост. Но пътят не е асфалтиран, как да ги направят тези легнали полицаи?", добавя тя.

Хората от Говедарци казват, че пътят не е оправян 40-50 години. 

"Въпросът тук е държавен, колко пъти снимаха. А дупките са ужасни! На хората им писна", споделя жена от Говедарци и допълва: "Хората млъкнаха, защото явно паричките спират нещата. И то е в цяла България".

Друг мъж обяснява, че по пътя Говедарци - Мальовица често стават катастрофи: "Има много дупки, особено при лошо време като се напълнят. Движението е много натоварено, особено петък, за Мальовица".

Дупките по пътя са с размери от 50 см до метър широки, сочи проверка на сайта. Те са и върху стария асфалт, и върху новия. Ако има две коли, дъжд или сняг, шофьорите не могат да преценят колко са дълбоки дупките, може да се стигне до много критични ситуации - не само с потрошени коли, но и с потрошени човешки животи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай