БСП прихвана синята болест

Оставката на Станишев не гарантира спасение на Орешарски, твърди политологът доц. Румяна Коларова

БСП прихвана синята болест | StandartNews.com

Може да оценим само по един начин това, което се случи в БСП. Тази партия се доведе до положението, при което да се нуждае от радикална промяна. Не реформа, не персонални смени, а до радикална интелектуална промяна на начина, по който се вземат политическите решения. Промяна, която да гарантира тяхната адекватност. Защото казусът "Пеевски" показа именно пълната неадекватност на БСП като партия. Ако това беше някаква отделна слабост, може би щях да бъда обвинена в пристрастност. Но аз съм дълбоко убедена, че този тип неадекватност и липса на стратегически вярна реакция при вземането на правилните решения вече са станали част от характеристиката не само на БСП, но и на всички други партии. Това обрече на изчезване СДС и ерозира партийното бъдеще на ГЕРБ. И може да доведе до сериозни сътресения дори и в ДПС. Това, което става в БСП, спокойно може да кажем, че е болест, поразила и останалите. И след като е способна на такива нелепи политически ходове,

значи в нея има нещо тотално сбъркано

И лечението не може да бъде извършено нито от познати хора като Георги Първанов, нито дори от някакви нови хора. Нужно е пълно обновление, което обаче не става по рецепта. А най-странното е, че то ще се случи неочаквано и непредвидено.

Популярната теза сега е, че оставката на Станишев автоматично може да спаси кабинета "Орешарски" или поне да забави оставката му. Но това е една банална реaкция. Оставката на единия не означава спасението на другия. И въпросът не е в това, че Орешарски няма компетентност да направи политически верен кадрови избор. По-важният му проблем е, че кадровата му банка е изключително малка. Вижда се явният дефицит на хора за втория и третия ешелон на властта. Освен това сме свидетели на един реваншистки подход при кадруването. Протестите на хората не са толкова заради Пеевски, а и заради областните управители. И тук е вторият проблем на БСП. През последните 12 г., които до голяма степен са свързани и с двата президентски мандата на Георги Първанов, БСП бе обречена на ДПС. Движението бе най-желаният коалиционен партньор.

Сега обаче то е примка на шията

А това ограничава вариантите за трансформацията на политическия профил на БСП. Сега се губи и европейското бъдеще на Сергей Станишев и БСП, което само допреди една седмица бе сигурно и не се поставяше от никой под въпрос. Не съм убедена, че европейските леви партии няма да бъдат разочаровани и да отстранят Станишев от ръководството на ПЕС. А като познават вече политическата история на назначението на Делян Пеевски, което като цяло компрометира БСП като една модерна лява партия, да спрат да артикулират с нея.

Най-добрият и наистина европейски изход от кризата би била една голяма коалиция между БСП и ГЕРБ - със спешна и ясна програма и ограничен мандат до май месец 2014 г., когато да се направят нови избори "две в едно", заедно с тези за евродепутати. Но това в България не може да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай