Понеделник,

БСП: Забравя се значението на победата над фашизма

От: Редактор -
БСП: Забравя се значението на победата над фашизма
A
A
A

Всички български граждани да не забравят как с бездействието и делничното си равнодушие народите през 30-те и 40-те години на ХХ в. са позволили противопоставянето, конфронтацията и въоръжаването да се превърнат в „национални каузи”, довели до най-жестоката война в историята на човечеството, унищожила най-вече младото поколение и съдействала за изтреблението на десетки милиони души. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София по повод 9 май – Ден на победата и Ден на Европа.

От Софийската градска организация се обърнаха и към световните лидери да възстановят доверието и създадат условия за траен мир. „Отправяме призив към българските управници да не забравят поуките от миналото, от националните катастрофи, до които доведоха отечеството ни нашенските военнолюбци“, се казва още в позицията.

От БСП – София заявяват още, че 9 май е ден на историческата памет и ден на дълбок размисъл за миналото, настоящето и бъдещето. „Защото днешното поколение българи вече няма точна представа за ужасите на онази война.

Защото се забравя значението на победата над фашизма. Защото превратно се представят причините, довели до войната и се омаловажават подвигът и героизмът на народите, донесли Победата и преди всичко приносът на СССР, дал над 25 милиона жертви“, припомнят столичните социалисти.

„Нека се противопоставим на въвличането на нашата родина в ескалацията на напрежение и конфронтация. Нека се противопоставим на участието на България в нови политически и военни авантюри, обслужвайки чужди, а не национални интереси. Нека се противопоставим на милитаризацията на Балканите и превръщането на Черно море в полигон за бъдещи сблъсъци.

Защото след четири поколения, живели в мир, днес отново сме изправени пред рисковете на нова война – още по-страшна и още по-унищожителна. Нараства с ускорени темпове противопоставянето и напрежението между САЩ– НАТО с Русия и Китай“, призовават те.

От Изпълнителното бюро на БСП – София с тревога констатират, че днес у нас продължава оскверняването на паметници на български антифашистки и съветски войни от периода на Втората световна война.

Отказва се и да бъде издигнат паметник на стотиците деца-жертви на българския фашизъм, което според социалистите е грубо и безогледно фалшифициране истините и фактите за тяхната гибел.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички