Брюксел реши! Втори шофьорски изпит - засяга всички

2 години изпитателен срок за зайците на пътя

Брюксел реши! Втори шофьорски изпит - засяга всички | StandartNews.com

Нови правила за шофьорските книжки въвежда Брюксел, реши европарламентът днес. За да намалят броя на произшествията, голяма част от евродепутатите искат водачите да минават медицински преглед на всеки 15 години и повторен шофьорски изпит, за да запазят книжката си.

Евродепутатите настояват водачите да бъдат по-добре подготвени за реални ситуации при шофиране и да са наясно с рисковете, по-специално за уязвимите участници в пътното движение, като пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери. Ето защо шофирането в сняг и хлъзгави условия, безопасното използване на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подпомагане на водача и гарантирането на безопасно отваряне на вратите на превозното средство също трябва да бъдат част от тестовете на водача, за да се получи шофьорска книжка.

Евродепутатите също така приеха, че шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили, и пет години за камиони и автобуси. Те не подкрепят намаляването на валидността на свидетелствата за управление на превозни средства за възрастни хора, както предлага Европейската комисия, за да се избегне дискриминация и да се гарантира правото им на свободно движение и участие в икономическия и социалния живот.

Неопитните шофьори ще трябва да преминат изпитателен период за шофиране от най-малко две години, през който ще бъдат подложени на определени ограничения, като например по-строги ограничения за алкохол по време на шофиране и по-строги санкции за опасно шофиране.

За да се смекчи недостигът на професионални шофьори, евродепутатите се съгласиха да позволят на 18-годишните да могат да получат книжка за шофиране на камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават удостоверение за професионална компетентност. Освен това 17-годишните трябва също така да имат право на шофьорска книжка за автомобили или камиони, ако са придружени от опитен водач, пише в проектозакона.


Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент в сряда.

Всяка година в Европейския съюз има над 20000 смъртни случая по пътищата. В този контекст, европарламентът подкрепя реформирането на правилата на ЕС за свидетелствата за управление на моторно превозно средство, за да се гарантира, че те допринасят за пътната безопасност и за екологичния и цифровия преход на ЕС.

Евродепутатите се съгласиха водачите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорската книжка, като остават на държавите от ЕС да решат дали самооценката трябва да бъде заменена с медицински преглед с минимален набор от проверки на зрението и сърдечно-съдовите заболявания на водачите, и др. Евродепутатите обаче искат правителствата на ЕС да положат повече усилия за повишаване на обществената осведоменост за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.

В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Проектът за правила относно свидетелствата за управление на МПС в ЕС беше приет с 339 гласа „за“, 240 „против“ и 37 „въздържал се“, което представлява позицията на европарламента на първо четене. Второто гласуване ще бъде след европейските избори на 6-9 юни.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Ангел
преди 1 месец

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи
Георги Стойчев
преди 1 месец

ВСИЧКИ ЕВРОГЕЙОВЕ В БРЮКСЕЛ ДА ГО ДУХАТ

Откажи
Пенчо
преди 1 месец

Те сега се избиват а вие им дайте книжка не за камион не на 17г а на 15г.Те кото имат компетентност ще са по опетни!Браво момчета.

Откажи
Kamerunetz
преди 1 месец

Нищо не ти разбрах.Пиши по грамотно.

Откажи
Димитър
преди 1 месец

По голяма глупост от това няма Веднъж като си взел книжката това стига винаги е било твоя така от както свят светува.За какво изряден шофиор който е перфектен и няма нарушения да кара втори път изпита.Поголеми маумници в ЕС няма.

Откажи
Бай Михаля
преди 1 месец

То, като ти гледам правописа, май за такива като теб ги променят правилата!!!

Откажи
Красимир
преди 1 месец

Това брюкселско зеле да се скрива в нейната Бърлога и да мълчи

Откажи
Васил
преди 1 месец

Поредната европейска простотия. Не може човек веднъж изкарал чинно и почтено шофьорска книжка да се явява през 15 години на шофьорски изпит, за нарушителите да, съгласен съм, но за останалите защо по дяволите!? Това е пълна идиотия! Всичко май е само за събиране на кинти! Ето ви е ЕС българи! 100 пъти по-зле и от турското робство!

Откажи