Британците са лигавото дете на Европа

Британците са лигавото дете на Европа  | StandartNews.com

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор

Британците са лигавото дете на Европа. Плащат по-малко вноски, имат повече права и специален статут, както никоя друга държава в ЕС. Ако всички са равни, то те са изключение. Под заплахата от Brexit Джеймс Камерън договори нови права. Та това си беше чисто изнудване, да не кажем рекет. И въпреки всичко броени дни до 23 юни социологическите проучвания сочат, че тези, които искат да се отделят от ЕС, са повече с 4%. Ще напуснат ли британците? Няма! Ако го направят, това ще е глупостта на века! Какви ще са последствията?

1. Финансовият министър Осбърн предупреждава, че всеки британец ще обеднее с по 4000 паунда на година, очаква се рецесия за неопределено време за цялата икономика.
2. Недвижимата собственост ще намали цената си с 18%, а бумът в благосъстоянието на англичаните в последните години се дължи точно на нея.
3. Goldman Sachs, най-голямата инвестиционна банка в света, изчислява, че BREXIT ще доведе до обезценяване с 20% на стерлинга на валутния пазар. Това ще генерира огромни печалби за спекулантите, разчитащи на изненадата, и ще доведе до загуба за обикновените хора, съчетано със спад на икономиката и на доходите. Само си представете от утре да сте с 20% по-бедни!
4. Големите чужди и местни корпорации, а също така и банки имат план Б за напускане на страната. Англия вече няма да е този световен финансов център, какъвто беше. Акционерите се готвят за спад на валутата и акциите.
5. Ако референдумът мине, той ще е благодарение на гласувалите в Англия, докато тези в Шотландия, Уелс, Северна Ирландия са "за оставане в ЕС". Шотландският референдум за отделяне от Великобритания за малко не мина, но вече се подготвя друг и ако Великобритания излезе от ЕС, то Шотландия ще излезе от Великобритания. Така тя ще е големият печеливш, защото американските компании ще прехвърлят седалищата си в Шотландия, т.е. в ЕС. За ирландците, които са разделени в две държави по религиозни причини, това ще е уникален исторически шанс да се съберат в една държава в ЕС.
6. Всеки четвърти жител на мъгливия остров има къща или почива в слънчева Испания. Дори уикендите те прекарват там. Как ще го правят занапред? Затова и желаещите британци да вземат германско, испанско и друго еврогражданство преди референдума са се увеличили. Всичко сочи, че загубите са сигурни, а ползите невъзможни. Тогава защо го правят? Те толкова ли са прости? Една особеност на британската психика е следната: социологическите проучвания казват едно, а гласуванията - друго. Поданиците на Кралицата много обичат да се репчат, но на избори гласуват с желязна икономическа логика. Така че, противно на заявените нагласи, най-вероятно след една година медийна пушилка те ще си останат в ЕС. Само дето така ще ги намразят всички. Но на тях не им пука.

В немската преса се чуха изказвания, че по-добре Великобритания да напусне. Никой не желае да бъде заплашван и изнудван и ако световното положение не беше такова, който иска да си ходи - прав му път. Независимо дали става въпрос за гърци или британци. От всичко това можем да си направим няколко извода. Първо, референдумите не решават нищо. Гласуват тези, които не разбират проблема и се плъзгат по повърхността. Второ, популизмът се е развихрил в Европа и ще се разраства, като така руши и последното парче стабилност. Трето, гласува всеки, който има "уста", като пречи на този, който има "акъл" как да нахрани всички усти. Когато избие популизмът в световната история, следват войни, бедствия или рецесии за дълъг период от време. Ако британците гласуват "за излизане", това ще е началото на такъв период.

/Пред marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай