Бременна заразена със СПИН

Бременна заразена със СПИН | StandartNews.com

Стара Загора. Нови 6 души от Старозагорско са пипнала вируса на СПИН от началото на тази година.

„Това са четири жени и двама мъже между 22 и 55 години, като сред дамите има и бременна", съобщи шефката на отдел „Противоепидемичен контрол" в регионалната здравна инспекция д-р Таня Перчемлиева.

И шестимата били от двете най-рискови групи – наркозависими и хомосексуални. ХИВ-инфекцията при четирима от тях е била открита при изследвания в кабинета за анонимно и безплатно консултиране на СПИН в здравната инспекция.

Опасната зараза при другите двама е била засечена при изследване в кръвни центрове или лечебни заведения и информацията е изпратена директно в Националния център по ХИВ/СПИН. По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към здравното министерство 90 на сто от новорегистрираните са пипнали инфекцията след сексуални контакти.

Д-р Перчемлиева отказа да съобщи повече подробности за статуса на бременната вирусоносителка по обясними причини за дискретност. Тя обаче призна, че бъдещите майки наистина рядко попадат в списъка на новорегистрираните ХИВ-позитивни. Според специалистите, ако майката се подложи на антивирусно лечение в първите три месеца от бременността, вирусът можел да не се предаде на плода и новороденото да не бъде заразено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай