"Бръмбарите" не жилят на вота

81% ще гласуват за любимците си, въпреки СРС-тата

"Бръмбарите" не жилят на вота | StandartNews.com

София. "Бръмбаргейт" засега няма размах да обърне мача между ГЕРБ и БСП на 12 май. Това показват резултатите от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг. То е проведено в периода 17-24 април сред 1006 пълнолетни граждани по поръчка на партия "Либерален алианс". Само 3,7 на сто от анкетираните са обявили, че заради скандала са решили да гласуват за друг, още 5,4 на сто пък се колебаят. В същото време почти 81 твърдят, че "Бръмбаргейт" няма да ги откаже от любимата партия. Авторите на изследването обаче се застраховат, че е направено, преди Мирослав Найденов да обвини Цветан Цветанов, че го подслушва, и преди да изтекат скандалните записи от "хола на Бойко". Все пак ще има известен отлив на гласоподаватели, признава социологът Юлий Павлов.

Шефът на Центъра за анализи и маркетинг смята, че избирателна активност трябва да се изчислява на база 6 млн. души. И прогнозира да е по-ниска от тази през 2009 г. Съгласно досегашните анкети, на 12 май пред урните ще се явят между 3,2 и 3,5 млн. души. От отлива засега най-засегнат е ГЕРБ, което обаче не стопява разликата им с БСП. Разочарованите от скандалите или няма да гласуват, или гласовете им ще отидат към малките партии, което може да поднесе изненади, смятат социолозите. Цифрите им сочат, че политици като Красимир Каракачанов и Веселин Марешки трупат рейтинг в последните седмици. Фаворит зад министър-председател обаче остава Бойко Борисов. На въпроса: "Кого бихте посочили за премиер?", най-много - 30 на сто, събира лидерът на ГЕРБ. Червената номинация Пламен Орешарски го следва със 17,9%. А едва 1,6 на сто искат Сергей Станишев отново да поеме кормилото на държавата.


Безработицата е проблем N1 на държавата, сочи още анкетата на Центъра за анализи и маркетинг. Тя тревожи 74,2% от българите. Ниските доходи са втори в класацията с 60%, после е корупцията с 38,8%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай