Неделя,

Божков строи небостъргач насред София без разрешение

От: Рачо Рачев -
242
Божков строи небостъргач насред София без разрешение
A
A
A

Укриващият се в чужбина бизнесмен Васил Божков стои зад строителството на небостъргача ITower на Солни пазар, в центъра на София, твърдят приближени до сделката. Формално собственик е италианска компания, зад която стои Божков, твърдят приближени до сделката, предаде Блиц.

Според архитекти и юристи разрешителното за строеж е с изтекъл срок. Документът за строеж на 113 метровата кула "Ай Тауър" е от  28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок.

Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов.

От документите става ясна, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от главния архитект на София. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло.

Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж.

Интересен момент е как при тази документация с изтекъл срок, небостъргачът е финансиран с кредит на стойност над 20 млн. евро, показва официалната информация в кредитния регистър.

Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но, факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо.

Граждански сдружения сезираха миналата година бившия омбудсман Мая Манолова с искане да се заеме с нередностите при строежа на най-високата сграда в историческия център на София - небостъргачът „Ай Тауър“.

Бившите вече общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, които се присъединиха към сдружението на Манолова се заканиха миналата година, че ще разнищят случая с небостъргача "Ай Тауър":

"Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София", и омбудсмана Мая Манолова за този казус, и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното заключение. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата, които даже са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа в дискусия във Фейсбук Никола Вапцаров.

Войслав Тодоров пък заяви в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще проучи случая.  Мая Манолова, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров млъкнаха по темата по време на изборите за кмет на София, тъй като се предполага, че камнията на бившия омбудсман е финансирана именно от Васил Божков, коментират хора от нейния екип.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички