Божков строи небостъргач насред София без разрешение

Божков стои зад строителството на небостъргача ITower на Солни пазар, в центъра на София

Божков строи небостъргач насред София без разрешение | StandartNews.com

Укриващият се в чужбина бизнесмен Васил Божков стои зад строителството на небостъргача ITower на Солни пазар, в центъра на София, твърдят приближени до сделката. Формално собственик е италианска компания, зад която стои Божков, твърдят приближени до сделката, предаде Блиц.

Според архитекти и юристи разрешителното за строеж е с изтекъл срок. Документът за строеж на 113 метровата кула "Ай Тауър" е от  28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок.

Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов.

От документите става ясна, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от главния архитект на София. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло.

Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж.

Интересен момент е как при тази документация с изтекъл срок, небостъргачът е финансиран с кредит на стойност над 20 млн. евро, показва официалната информация в кредитния регистър.

Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но, факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо.

Граждански сдружения сезираха миналата година бившия омбудсман Мая Манолова с искане да се заеме с нередностите при строежа на най-високата сграда в историческия център на София - небостъргачът „Ай Тауър“.

Бившите вече общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, които се присъединиха към сдружението на Манолова се заканиха миналата година, че ще разнищят случая с небостъргача "Ай Тауър":

"Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София", и омбудсмана Мая Манолова за този казус, и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното заключение. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата, които даже са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа в дискусия във Фейсбук Никола Вапцаров.

Войслав Тодоров пък заяви в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще проучи случая.  Мая Манолова, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров млъкнаха по темата по време на изборите за кмет на София, тъй като се предполага, че камнията на бившия омбудсман е финансирана именно от Васил Божков, коментират хора от нейния екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай