Божинов: Обичам Николета, заедно сме

Спазвам режим, нямам Фейсбук, разкрива Валери Божинов

Божинов: Обичам Николета, заедно сме | StandartNews.com

Валери Божинов успя да се отпуши в четвъртък и вкара първото си попадение за "Левски" в "А" група. Нападателят даде тон за победата на "сините" с 2:0 над "Локомотив" в Пловдив. Веднага след мача той се отправи към Велико Търново.

"Исках да се видя с двама от най-близките си хора - майка ми и Сашо Ангелов", разкри Валери. Той дори реши да удари едно рамо на втория си баща. Валери вдигна настроението в съблекалнята на "Етър", където Ангелов е треньор. Божинов направи едно занимание с "виолетовите".

- Валери, преди време обявихте, че липсата на гол в "А" група ви пречи, защото излизате прекалено пренавит на терена. Сега успокоихте ли се?

- За мен по-важно бе да победим. Разбира се, аз съм нападател, трябва да вкарвам. Головете са хубаво нещо, но в случая трите точки бяха по-важни. Записахме две победи поред. Именно това ни липсваше. Надявам се, че оттук нататък нещата да тръгнат нагоре. Това ни липсваше - самочувствие и хъс за победа. Имахме голямо желание нещата да стоят по друг начин, но за жалост не се получи. Но и затова футболът е толкова интересна игра. Отбори, които на пръв поглед не трябваше да броим, ни създадоха проблеми. Да се надяваме, че това е минало. Сега ще бъдем по-спокойни и уверени, за да свършим това, за което сме в "Левски".

- Не рискувахте ли прекалено с появата си на "Лаута", защото имахте само една нормална тренировка преди мача?

- Жертва - не. Просто излязох, за да помогна на отбора. Дадох 100% от себе си, за да вземем този мач. Не крия, че не ми бе приятно да изляза от терена в началото на дербито с ЦСКА, но така се случи. Получих контузия. После не можех и да тренирам с останалите момчета, но с помощта на лекарите, рехабилитаторите, масажистите всеки ден правех процедури, за да мога да се завърна колкото се може по-бързо на терена. Концентрирах се върху това. После имах нужда малко да наваксам. След това се чувствах добре. Треньорите го видяха. Убедиха се, че могат да разчитат на мен, че

изгарям да играя отново

и се получи. Но вижте, в "Левски" няма деление. Всички са големи фигури. Не говоря само за играчите, но и за лекарите, масажистите. Дори и когато нещата не вървят, ние си оставаме едно голямо семейство. И ще продължаваме да вървим напред като такова.

- След поредната загуба от ЦСКА и отпадането за купата от "Ботев" обаче се заговори друго - за скандали в съблекалнята, напрежение?

- На мен не ми говорете тези неща. Всички, които са близо до "Левски", знаят, че аз говоря истината. Сега ще можем и допълнително да се сплотим по време на лагера в Правец. Да изгладим играта си и да се подготвим за мачовете, които ни предстоят. Хубаво е, че бихме и двата пловдивски отбора, но предстоят много мачове и то с трудни съперници. Не бива да ни отписват. Всичко е възможно. Топузаков ще помогне на нас, за да изчистим слабостите си, а и ние на него с резултатите. Смятам, че "Левски" може да завърши първенството там, където му е мястото - сред първите и

да си осигурим място в евротурнирите

Аз знам, че всичко е пред нас и зависи от нас.

- Къде ви бе основната грешка?

- Изпуснахме прекалено много мачове. Говоря за тези със "Славия" и "Локо", както и онези 45 минути в реванша с "Ботев". Ако не бяха те - вземахме купата. Изключвам дербитата с ЦСКА, въпреки че и там сами сме си виновни. Започвахме добре, но нещо не се получаваше. Допускахме грешки, както се казва - сами се бихме. Вярно е, че няма безгрешни, но ако бяхме взели срещите със "Славия" и "Локо", нещата сега щяха да са други. Това е. Всеки отбор има своите слаби моменти, които трябва да превъзмогне. Аз вярвам, че и с "Левски" ще се получи. Ако се раздаваме във всеки мач и излизаме с нужното желание и хъс. Да, играта понякога няма да е такава, каквато се иска, но с дух ще компенсираме това и ще побеждаваме.

- Как ви се отразява негативното отношение на феновете към един или друг играч, когато те са на терена?

- Ако трябва да съм честен, бил съм и в много по-тежки ситуации по време на кариерата си досега. Играл съм пред доста взискателни привърженици. Знам, че и тук феновете искат от нас винаги да побеждаваме. Все пак ние сме "Левски". Винаги ще се иска от нас да гоним титли и купи. Хората си плащат, за да гледат това. Нормално е да има критика, дори и когато бием. Хората обичат да виждаш как се раздаваш, да излезеш с мокра фланелка. Вчера след гола си видях доста радостни лица. При победата ни над "Ботев" също имаше аплодисменти. Така трябва да продължаваме, за да имаме пълната подкрепа на феновете си. Благодаря им, че и те досега винаги са зад нас, дори и в тежките моменти. Ние не сме изпаднали в еуфория от тези победи и знаем добре, че тежките мачове все още са пред нас.

- Имало ли е обаче момент, в който сте съжалявали, че играете в "А" група?

- Не. Аз съм го казвал и преди. А "Левски" е единственият отбор в България, за който ще играя. Имал съм и други оферти, но по една или друга причина не представляваха интерес за мен.

Вижте, аз не съм тук за пари

Просто това е една възможност. Исках да остана, да направя нещо за "Левски", което може да е трамплин за моята кариера. Договорът ми изтича през лятото. Тогава ще седнем и ще говорим с шефовете. Ако те са ОК, както и аз, ще продължим. Но това е бъдеще. Нека да гледаме към настоящето и работата, която ни предстои. Дай боже, да я свършим, както ние желаем и както "Левски" заслужава.

- Държите ли връзка с бивши съотборници от чужбина, треньори?

- Да. И в хубави, както и в трудни времена си пиша много съобщения. Особено със съотборници от националния отбор. Ние си оставаме такива докрай. А и трябва да се поддържаме. Българи сме. Особено когато си в чужбина, ти трябва подкрепа. Радостно е, че все още има момчета, които доказват, че в България има талантливи футболисти и не сме за отписване.

- Едно от тях, Андрей Гълъбинов, прави фурор в Италия, какво бихте го посъветвали да не прави, за да успее там?

- Мисля, че момчето знае добре какво трябва да постигне. Самият той мина през всичко. Тръгна от Серия С1, С2. Ако продължи да се представя така, му предстоят само успехи. Да продължава да вкарва за "Авелино" и ако има възможност - да направи трансфер в Серия А. Там наистина нивото е много голямо. Пожелавам му го.

- Посвети първото си попадение на две жени.

- Да, на съпругата ми и дъщеря ми. Това са двете най-скъпи неща за мен. Обичам Николета, която винаги е до мен и ме подкрепя. Жалко е, че малката

Никол има рожден ден, а аз ще го пропусна

Все пак имам задължения, които трябва да спазвам и ще бъда на лагер с "Левски". Държа на семейството си. Обичаме се и се уважаваме.

- В последно време липсват снимки с вас от заведения и с личности от хайлайфа по Фейсбук.

- Вижте, тук, в България, имате доста погрешна представа за мен. Преди идвах за два или три дни, излизах, виждах се с приятели. Не виждам нищо лошо в това, но нещата се раздухваха безкрайно. Никой не казваше какво правя, когато се прибирам при отбора си. Сега, когато съм играч на "Левски", спазвам режим и вечерен час. При победа е нормално и да излезеш, да вечеряш някъде, да се видиш с приятели. А освен това аз дори нямам и Фейсбук.

- Преди известно време блеснахте с един жест - поканихте отбора на вечеря.

- Направих го, защото смятам, че имахме нужда да се опознаем по-добре. Да си кажем някои неща. Все пак бяхме доста нови момчета в отбора. Имахме нужда да се опознаем, да се сплотим, да се бъзикаме един с друг. Колкото по-силен е един колектив, толкова по-лесно ще постигне целите си.

- Какво промени Елин Топузаков?

- По принцип не е моя работа да давам оценки за треньорите, а да изпълнявам това, което искат от мен. Топузаков е млад, перспективен треньор. Хубаво е, че иска да наложи свой стил, така както ги вижда нещата - борбен и агресивен. Да си подаваме бързо. Засега нещата се получават. Вървим по правилен път. Освен това

Топчо е мъжкар и ти казва нещата в очите

а когато трябва да разбира и ти влиза в положението.

- Какво трябва да се промени във футбола у нас, за се доближим поне малко до нивото в чужбина като цяло?

- Много неща. Не са едно или две. Но като цяло тук се работи много по-трудно. Никой не обича да чака. Искат се победи на момента. Ние сами изпитахме това на гърба си. Сега успяхме да си осигурим 2 седмици спокойствие. Надявам се, че ще можем да го задържим с победи в оставащите мачове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай