Бой по трибуните е ужас за УЕФА, но навън може

Бой по трибуните е ужас за УЕФА, но навън може  | StandartNews.com

Дмитрий Зеленов, "Спорт Експрес"

Вторник стана ден на възмездие за Русия и нейните фенове. Сутринта в Южна Франция спецполицаи спряха автобус на Общоруското обединение на запалянковците. След дълги препирни четирима от пасажерите бяха отведени на летището за депортация. Французите се канят да изгонят всички граждани на Русия, които според информация на полицията са участвали в побоищата в Марсилия. Малко по-късно УЕФА огласи дълго чаканото наказание за Русия заради безредиците на стадион "Велодром" в мача с Англия. За наше щастие то се оказа далеч от най-жестокото и напълно съпоставимо с наказанието от предишното Евро 2012, когато руски фенове се биха със стюардите във Вроцлав.

И тогава, и сега, наказанието е условно. Не се стигна до депортиране на отбора на Русия. Дисквалификацията ще влезе в сила само, ако се повтори нещо подобно на случилото се на "Велодром". И ето най-важния момент - в сметката ще влизат само инциденти вътре на стадионите. Всичко, което се случва по улиците и площадите за УЕФА, не е от значение. Това си е грижа на френската полиция, която явно сериозна се е заела да разчиства руските фенове.

Явно европейските футболни чиновници ги вълнува спокойствието на трибуните.
Като се има предвид, че на Русия й предстоят мачове с Уелс и Словакия, с които няма какво толкова да делим, може да се каже, че нас ни амнистираха.

Предполагам, немалък ефект изиграха заявленията, направени не само от шефовете на Руския футболен съюз и самия отбор, но и в Кремъл. Прессекретарят на президента Путин- Дмитрий Песков, например, призова руските запалянковци да спазват френските закони, а също така определи като неприемливи всякакви безчинства.

В общи линии, ситуацията постепенно влиза в нормално русло. Добре е, че спадна и истерията на британските медии. Самите те неотдавна се ужасяваха в какво превърнаха Марсилия английските фенове. Сега обаче техен главен герой е жестокият руски хулиган, виновник за всички беди. За щастие атаките от вестникарските страници останаха без внимание от УЕФА. А и на Острова, ми се струва, добре разбират какво се случва.

Полицията в Бирмингам задържа на летището фен, заснет на няколко фотографии при безредиците в Марсилия. Сега на 24-годишния Даниел Уорлоу му е наложена 5-годишна забрана да посещава футболни мачове. Същата участ очаква и други английски вандали, които бъдат разпознати по снимки и видеоклипове.

Нашите запалянковци, задържани в автобуса, също ще бъдат привлечени към отговорност според записите и свидетелствата. Тези, които не са участвали в безчинствата, сигурно ще бъдат освободени. Главното е, че в Лил, където е следващият мач на Русия, ситуацията е спокойна. Рискове обаче има. В съседния далеч по-малък град Ланс на следващия ден играят Англия и Уелс. Много е вероятно голяма част от британските фенове да отседнат в по-големия Лил.
Въпросът е как да се избегнат нови стълкновения. Топката е в ръцете на френската полиция, която не крие, че ще бъде безпощадна и ще използва всички възможни средства.

Надеждите ни са служителите на реда да нямат много работа и Русия да оцелее на Евро 2016.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай