Бой, кръв, счупени стъкла: Как оцеляха в Скопие българските фенове.

Разказ от първо лице

Бой, кръв, счупени стъкла: Как оцеляха в Скопие българските фенове. | StandartNews.com

Гостуването на "Левски" в Северна Македония за двубоя с местния "Шкупи" бе белязано от инциденти. Привърженик на "сините" беше намушкан по време на атака към два автомобила. Едно от момчетата от пострадалите коли разказва подробно пред „Дарик“ какво се е случило. Информацията за състоянието на наръгания привърженик - Драгомир Андонов, е противоречива, разкрива Георги Стоянов. 

"След като се качихме на магистрала бяхме придружени от полицаи. Ние бяхме последните две коли, зад нас имаше жандармея, която продължи по магистралата, вместо да ни съпроводи по Околовръстното, където ни бяха начертали пътя. Ние продължихме там, но останахме 10-15 коли. Бяхме тръгнали към националния стадион "Тоше Проески" движим се по главния път и буквално по главния път - по средата на пътя, бяхме нападнати, първоначално от 2-3 души, които налетяха задната кола, тъй като ние с моите трима приятели бяхме в предната. Впоследствие слязохме от първата кола, учудихме се какво се случва, видяхме че от двама-трима стават двайсетина души", разказва Стоянов. 

"Бях седнал зад шофьора, излизам от колата, поглеждам назад и изскачат 20 души. Нашият шофьор ни каза "Качвайте се в колата, за да избегнем удари и неприятни моменти." Ние се качихме и тогава започнаха да ни удрят колата. На моето стъкло отстрани има отпечатък на ръка.

Предното ни стъкло беше счупено, но не успях да видя с какво. Дадохме газ и успяхме да се включим в друг път. В същия момент видяхме, че и задната кола е продължила напред.

При тях щетите бяха предно и задно счупено стъкло и едното момче, което стоеше отзад беше цялото в кръв. Ние разбрахме, че той е наръган, след като дойдохме на мястото, на което беше срещата между феновете. Успяхме да стигнем до там, но само първата кола. Видяхме патрулка и ги помолихме да ги съпроводят и да ни разрешат да изчааме втората кола, която не се появи", добави още фенът на "Левски", бил на мястото на инцидента. 

"Едвам се свързахме с нашите приятели. Наръганият българин беше закаран в болница "Свети Наум" по нареждане на полицаи. Нашият шофьор беше ударен в очната област и беше откаран до болница, където му направиха преглед и го върнаха при нас.

Ние 1 час седяхме до колата с полицаи, които нищо не ни обясниха. Едва оцеляхме след това организирано нападение!"

"В момента сме срещу стадиона. Местните полицаи не ми дадоха възможност да снимам нашия автомобил, който е до нас. В момента искат да ни откарат в районното да дадем показания. Информацията е следната - полицаите казват, че са отишли до болницата и са видели, че момчето не е с опасност за живота, докато ние разбираме че посланикът на България в Северна Македония е стоял 20 минути горе в болницата и няма никакви сведения. Не знаем дали не е с опасност за живота. Информацията е противоречива", разкри Стоянов. 

Консулът на България в Скопие вече е посетил пострадалия български гражданин в болничното заведение, в което е настанен за лечение. Според наличната информация, състоянието му към момента се изяснява, но няма риск за живота му.

От МВнР посочват, че следят ситуацията отблизо. Посланикът ни в Северна Македония вече е провел разговор с компетентните власти и е настоял за спешно изясняване на случая и осигуряване на сигурността на българските футболни привърженици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай