Борят с игли сенната хрема

Душ преди лягане спасява от полените

Борят с игли  сенната хрема  | StandartNews.com

София. След като понамръзнахме през последните няколко месеца е време да се отпуснем малко и да облечем по-тънките якета. Първото пролетно слънце носи със себе си разходките на открито, красивите цъфтящи дървета и аромат на лалета и зюмбюли. За някой от нас обаче това годишно време не е така бленувано, защото освен топло слънце то носи и неприятна хрема и кихавици. От prevention.com предлагат няколко ефективни начина да се справим с досадната пролетна алергия само с природни цярове, без медикаменти.

Освен кихането, сърбящите очи и хремата алергиите през пролетните месеци обикновено водят до общо неразположение. В такива моменти обикновено искаме да си лежим на дивана и да не правим нищо. Тайландско проучване обаче твърди, че именно физическата активност ни помага да се преборим с всички дразнещи симптоми. Джогингът действа на тялото по същия начин както препаратите против алергия, твърди д-р Синура Банди, преподавател в медицински университет.

Друга тактика за справяне със сезонните алергии ни предлага китайската медицина. Страдащите от сезонни алергии, които са се подложили на акупунктура общо 12 пъти в рамките на 8 седмици, са приемали 3 пъти по-малко медикаменти, облекчаващи това състояние, от тези, които не са се доверили на тази терапия. Това сочат данните от клинично проучване, публикувани в американско здравно списание. Изследвания по време на проучването показват, че стратегически разположените игли

могат да обуздаят и различни възпаления

които са допълнителна причина за появата на алергии.

Билковите чайове също са много добро оръжие в битката със сезонните неразположения. Чаят от пресен корен на джинджифил например помага на храносмилането, което означава, че ви позволява да усвоявате по-пълноценно хранителните вещества. По този начин ще подсилите вашата имунна система, така че тя по-ефикасно да се справя с полените. Най-добрият лек срещу сенната хрема сред билките без съмнение е копривата, твърдят специалистите. За да се получи желаната отвара, копривата задължително трябва да се накисне във вода за час. След това можете да пиете по чашка от отварата колкото често искате.

Освен билките, добро влияние върху пролетните алергии оказват и някои плодове и зеленчуци.

Ябълките, лукът и горските плодове

например потискат отделянето на хистамини - веществата в тялото, които са причина за алергичните реакции, и по този начин подобряват нашето състояние.

Освен в лигавицата на носа полените се вкопчват в дрехите, кожата, косата и дори миглите. Затова специалистите съветват, за да спите спокойно през нощта, задължително да взимате душ преди лягане и да измивате хубаво лицето и очите си. Честото измиване на носа също ще облекчи дразнещите симптоми на пролетната алергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай