Борисов привика Петков за ощетените пенсионери

Променен метод за изчисление на индивидуалния коефициент намалява парите на 31%

Борисов привика Петков за ощетените пенсионери | StandartNews.com

Всеки трети нов пенсионер - ощетен
Променен метод за изчисление на индивидуалния коефициент намалява парите на 31%
Готвят промени в регламента

Премиерът Бойко Борисов спешно извика в Министерския съвет социалния министър Бисер Петков, шефа на Национално осигурителния институт Ивайло Иванов и синдикати.

ВИЖ ОЩЕ: Всеки трети нов пенсионер - ощетен

Причината е новата пенсионна формула, която ощетява една трета от хората, които трябва да излязат в заслужена почивка тази година.

Всеки трети от новите пенсионери през 2019 г.  ще бъде ощетен заради законови промени, които влязоха в сила тази година, сочат последните анализи на НОИ. Причината е, че т. нар. „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Това ще засегне 31% от новите пенсионери тази година.

С новите правила отпада избора на трите най-силни години преди 1997 г., не влиза под внимание и осигурителният доход между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а „стимулите” за измама – големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии, съобщи бТВ.

За 31% от новите пенсионери тази година „индивидуалният коефициент” ще е по-нисък –средно с 8% спрямо старата формула, а за близо 57 на сто – ще е по-висок с около 4%.

От НОИ прогнозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Намаляване на индивидуалния коефициент ще има при хора, които преди 1997 г. се се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали. Това обясни в същото време председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов за Нова телевизия. „В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалени пенсии”, поясни той.

Според него има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите. "Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила - приключваш по тях. Другото решение е човек да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки”, поясни Хасан Адемов.

Заместник социалният министър Султанка Петрова подчерта, че правителството на два пъти е увеличило пенсиите с по 20 лв. Тя заяви, че най-вероятно предлаганите промени няма да бъдат приети. „Ние ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии за това, което са изработили. Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Това ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието.

Тя подкрепи мнението на Хасан Адемов, че не трябва правилата за пенсиониране да се променят в движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай