Вторник,

Всеки трети нов пенсионер - ощетен

От: Стандарт -
A
A
A

  • Нов метод за изчисление на индивидуалния коефициент намалява парите на 31%
  • Готвят променя на регламента

Всеки трети от новите пенсионери през 2019 г.  ще бъде ощетен заради законови промени, които влязоха в сила тази година. Това сочат последните анализи на НОИ.

Причината е, че т. нар. „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Това ще засегне 31% от новите пенсионери тази година, съобщи бТВ в своя разработка по темата.

Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и осигурителният доход между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а „стимулите” за измама – големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

За 31% от новите пенсионери тази година „индивидуалният коефициент” ще е по-нисък –средно с 8% спрямо старата формула, а за близо 57 на сто – ще е по-висок с около 4%.

Намаляване на индивидуалния коефициент ще има при хора, които преди 1997 г. се се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали. Това обясни в същото време председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов за Нова телевизия. „В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалени пенсии”, поясни той.

Според него има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите. "Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила - приключваш по тях. Другото решение е човек да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки”, поясни Хасан Адемов.

Заместник социалният министър Султанка Петрова подчерта, че правителството на два пъти е увеличило пенсиите с по 20 лв. Тя заяви, че най-вероятно предлаганите промени няма да бъдат приети. „Ние ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии за това, което са изработили. Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Това ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието.

Тя подкрепи мнението на Хасан Адемов, че не трябва правилата за пенсиониране да се променят в движение.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички