Борисов подкара и електрокар (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Премиерът посети завод на път за Драгоман

Борисов подкара и електрокар (ОБНОВЕНА, ВИДЕО) | StandartNews.com

Като дете идвах тук с колелото да си играем. Нашата къща е отгоре на баира, оттатък на високото. Това каза премиерът Бойко Борисов, който пусна видео на живо, на което се вижда, че кара Томислав Дончев, Николай Нанков и Владислав Горанов с автомобила си край София.

Във видеото премиерът заяви, че отива до магистралата до Драгоман, но спира по път да посети заводи и да проследи работния процес в тях. В един от заводите Борисов се повози на електрокар. 

Видео можете да видите тук

„От самолета тук се вижда огромен град. Помня като бяха голи поляни. До две години няма да остане празно място с този темп на строителство“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Икономическата зона София-Божурище.

Премиерът отбеляза колко добре и качествено е изградена инфраструктура в индустриалната зона, която привлича все повече инвеститори, а заводите се изграждат един след друг. 

Премиерът спря джипа при завод за мебели в Божурище, който трябва да стане най-големият в страната. ,,Инвестиция за над 100 милиона евро! Казвам го за тези, които говорят, че нямало инвестиции в България. Не само че не си отиват инвеститори, ами идват и започва надграждане. А това е един огромен завод'', отбеляза Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев, с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледаха новата логистична база на компанията JYSK, която се намира в индустриалната зона. Центърът на датската верига край Божурище е най-високото логистично съоръжение в България, съобщиха по-късно от пресцентъра на Министерския съвет. 

Докато пътуваха, Борисов показа на спътниците си родната си къща. Както и поляната, на която си е играл като дете.

"Като дете идвах тук с колелото да си играем. Нашата къща е отгоре на баира, оттатък на високото", обясни премиерът, който отново пусна видео на живо, на което се вижда, че вози Томислав Дончев, Николай Нанков и Владислав Горанов с автомобила си край София.

Министър-председателят обяснява още, че отива до магистралата до Драгоман. По пътя си спомня и, че по местата, където минават, съвсем неотдавна не е имало нищо, а сега  - заводи!

"Ей, така обичам - навсякъде да се работи, обяснява Борисов на спътниците си и съветва да говорят с ВУЗ-овете така че да има повече млади инженери в страната. Дончев вметва, че за инежер се учи трудно и затова много млади хора не избират тази професия.

Строителството на логистичната база на JYSK започна през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 107 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център, от който ще снабдява магазините си в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион. 

Премиерът Бойко Борисов посети и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група „Мултивак“, който също се намира в индустриалната зона в Божурище. 

Заводът, който бе открит у нас през миналата година, е първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места. 

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа производствените площи в завода. От ръководството му отбелязаха, че оборудването е последна дума на техниката, а в производственото хале са монтирани най-модерните съоръжения за допълнително въвеждане на естествена светлина, която осигурява по-голям комфорт на работещите. 

„Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат“, акцентира премиерът Борисов при посещението си в индустриалната зона. 

  "До 2 години няма да има свободно място за строеж на завод", коментира доволен още премиерът.

"На нас ни трябват поне още 4-5 индустриални зони на север", добави от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

"Най-после започнахме да го правим, както трябва. Влязохме в час, преди първо асфалтирахме, после разкопавахме за канализация, ток, интернет", продължи министър-председателят.

"Затова трябва да направим максимално бързо магистралата за Сърбия. Във всяка клетка ще има тир, който бързо ще може да стига до Европа", разясни Бойко Борисов.

И междувременно се възхити и на ловкостта на шофьорите на тирове: "Гледай какви вълшебници са, сега ще паркира на заден ход!"

Министър-председателят спря и при работниците в завода за мебели в Божурище. Каза им, че пътуват за Драгоман, но спират, за да ги видят.

После членовете на правителството влязоха в заводското хале.

"Ние нямаме ли едно такова електрокарче, да си се возим", обърна се към министрите Борисов, като видя електрокарите. И подкара една от машините.

От ръководството на завода обясниха, че производството заема 92 декара площ. Инвестицията е за 107 млн. евро. "Инвестиция за над 100 милиона евро! Казвам го за тези, които говорят, че нямало инвестиции в България. Не само че не си отиват инвеститори, ами идват и започва надграждане. А това е един огромен завод", отбеляза веднага Борисов.

"Чакай, да не избяга", обърна се Борисов към жената, която до този момент управляваше електрокара, а после ѝ предложи: "Мога да те водя на джипката."

Премиерът мина и през столовата, където работниците предложиха да го почерпят. До обяд не се стигна, но премиерът си направи селфи с работниците и служителите в завода.

Премиерът се здрависа даже и с работниците в кухнята, а като разбра, че една от тях е готвачката, вметна: "Как съм гладен! По всяко време съм гладен! Какво си готвила днес? Но седна ли, ще отиде денят. Томислав и Влади ги прибирам, защото са готови да седнат!"

След нас ще остане това, обобщи Борисов. И продължи: "Всеки, който се е изпотил тука, може да каже - аз съм го правил това. Като минава от тук, ще показва на децата", обобщи разговорите си с пътните работници Борисов. Навсякъде той ги питаше откъде са, плащат ли им редовно и се възхищаваше на техниката, с които работят.

Не забрави да обсъди и социалистите, които "не могат да си управляват субсидиите". И да вметне по техен адрес, че те това могат - да похарчат чуждите пари, докато "след нас това ще остане - построеното".

Каза и за археолозите - че такива пари за разкопки, никога не са имали.

ТОЛ-ът е печатница за пари, искам догодина да вдигам заплатите, сега - на медицинските сестри, обърна се към Нанков Борисов.

И си спомни, че преди  - по времето на социализма, са се правили пътища с паваж, за да минават танкове по тях, без да ги разрушават. Само за войни сме си говорили тогава, коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай