Борчовете на болниците се вдигнаха с 4 млн. за месец

Борчовете на болниците се вдигнаха с 4 млн. за месец | StandartNews.com

София. Само за един месец просрочените задължения на болниците са се увеличили с 4 млн. лв. Това показва справка на здравното министерство.

401 млн. лв. са всички дългове на държавните и общинските клиники, през 2013-а те са били 339 млн. лв. От тях в края на април просрочени са били 125.7 млн. лв. Само месец по-рано борчовете, които са минали падежа за плащане, са били 121.7 млн. лв. Година назад пък просрочените дългове на болниците са били едва 86.8 млн. лв.

Огромната част от дълговете е на държавните болници - 339. 4 млн., от които забавени са 95.8 млн. лв. Първенци в борчовете и просрочията им са областната болница в Стара Загора с 23.9 млн. лв., от които 18.1 млн. лв. са забавени, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с 43.2 млн. лв., от които 10.3 млн. лв. са просрочени, и "Пирогов" с 20.9 млн. лв., от които 9.9 млн. лв. са извън срока за плащане.

Основната причина за тенденцията на декапитализация на болниците е недофинансирането на клиничните пътеки, по които плаща касата, категорични са от здравното ведомство. Точно заради недостига на пари в здравеопазването днес лекарите излизат на протест. Те са притеснени от очертаващия се дефицит от над 400 млн. лв. в НЗОК.

Също така от новата методика, по която касата ще им плаща. Според нея тя не е длъжна да им дава парите над лимитите, които им е определила за всеки месец. Ако това стане факт, клиниките ще получават с близо 30% по-малко от 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай