Вторник,

Бомбени заплахи затвориха 102 училища. Дългият пръст на Русия

От: СТАНДАРТ -
1358
Бомбени заплахи затвориха 102 училища. Дългият пръст на Русия
A
A
A

102 училища в страната затвори днес епидемията от бомбени заплахи.

Заплахите вдигнаха на крак службите и наложиха евакуация на хиляди деца. Имейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Днес заплаха имаше и за Университета за национално и световно стопанство. По данни на МВР сигналите са общо 102. Реална опасност няма, успокояват от службите.

Вече повече от 24 часа продължава атаката с фалшиви бомбени сигнали към различни учебни заведения. Част от ръководствата им решиха незабавно да евакуират учениците и да затворят врати до четвъртък.

Полицията обаче вече разполага със следа. „Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно към тези мейли, което е извън територията на страната”, коментира главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че се работи с партньорските служби и че най-вероятно става въпрос за хибридна атака, в която участие има и Русия.

Последва реакция от Руското посолство. Оттам определят заплахите като „гнусни” и допълват: „Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения към страната ни в извършване на подобни информационни атаки”.

Още сутринта в столичното 22-ро училище сигнал за бомба по телефона принуждава ръководството да вземе крути мерки, въпреки уверенията, че взривно устройство няма. „Не мога да рискувам живота и здравето, въпреки уверенията на киберспециалисти и на полицията. Аз абсолютно им вярвам”, обясни директорът на училището Елена Кърпачева.

Малко след 15 ч. се наложи евакуация на част от учебните заведения в столичния „Лозенец”. Причина за това отново е заплашителен имейл, но изпратен до полицията, разказват от 107 училище. „Този, който го е причинил това, заслужава по-сериозно наказание от предвиденото”, категоричен е Боби Борисов - родител на дете в четвърти клас.

Над 1000 ученици е трябвало да бъдат евакуирани и в Сливен след получаването на заплашителен мейл. „Съобщението съдържа информация, че на територията на общината, във всички училища, има поставени самоделни взривни устройства, които скоро ще бъдат активирани”, каза кметът на града Стефан Радев.

Всички училища в Сливен бяха запечатани и претърсени от службите на реда, а децата евакуирани. „Отвратителна проява на този, който е направил този саботаж. Надявам се да бъде разкрит и най-строго наказан”, допълни градоначалникът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com