Болниците да начисляват лихви на НЗОК, предлагат лекари

Болниците да начисляват лихви на НЗОК, предлагат лекари | StandartNews.com

София. Болниците да начисляват лихви на забавените от Здравната каса плащания. Такъв законов механизъм трябва да се търси, тъй като фирмите, производители на лекарства и консумативи, начислявали лихви на лечебните заведения на забавените от тях пари.

Предложението е на директора на столичната Александровска болница д-р Костадин Ангелов, цитиран от Дарик радио. По думите му към момента НЗОК дължи на болницата между 3 и 3,5 млн. лв.

„За октомври столичната Александровска болница е изработила 3 милиона лева, а е трябвало да фактурира 1,9 милиона", съобщи Ангелов.

По думите му по този начин ще се попълват документи, които са с невярно съдържание. Към момента лечебното заведение очаква освен за октомври, допълнителни пари от Здравната каса и за август и септември - общата им стойност е от порядъка на 3-3,5 милиона лева.

Основният проблем, според Ангелов, се корени в това, че заради липсата на достатъчно средства болниците забавят плащанията към фирмите, производители на лекарства, заради което им се начисляват лихви.

За това по думите на медика скоро ще се търси законов механизъм, по който Александровската болница да начислява лихви на Здравната каса заради забавени плащания. Това обаче е трудно за реализация, тъй като на болницата не й се позволява да фактурира - „т.е. работим повече, пишем, че сме работили по-малко и чакаме евентуално да дойдат някакви пари", обясни директорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай