Болницата в Бургас ще се сдобие с хеликоптер и площадка

Болницата в Бургас ще се сдобие с хеликоптер и площадка  | StandartNews.com

Бургас. Със специална площадка за кацане и хеликоптер ще се сдобие Бургаската болница. Това обявиха от здравното заведение. Днес там бе проведена среща между медици, кмета на Бургас Димитър Николов и представители на авиокомпанията "Хели Ер - САУ".

Теренът, на който ще каца хеликоптерът, се намира близо до новото Инфекциозно отделение. Мястото е запустяло и обрасло с бурени, но ще бъде облагородено, допълниха от болницата. От Община Бургас обещаха, че ще асфалтират подстъпа до спешното отделение.

Проектът за площадката ще бъде изпълнен от авиокомпанията, стана ясно от срещата. След изграждането на площадката общината ще се включи в дофинансирането на дейностите.

Благодарение на новия хеликоптер ще бъде съкратено времето за транспортиране на пострадали от и до болницата, както и такива от труднодостъпни райони в Бургаска област и страната. Хеликоптерът е Агуста А109К2. Той е нов и е оборудван с медицинска апаратура за спешна медицинска помощ. Mоже да превозва по двама пациенти на един път. Представителите на авиокомпанията обясниха, че транспортирането на болен от площадката до хирургическия корпус на болницата ще се извършва за не повече от две минути.

На срещата стана ясно, че има възможност хеликоптерът да се използва през активния летен сезон. Освен за транспортиране на пациенти, машината би могло да работи с телефон 112. Придобивката ще е в полза и на Пътна полиция, за да контрола на трафика по пътищата. Предвижда се хеликоптерът търси изчезнали в морето,  с което се увеличават ползите му за Община Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай