Боледуваме до 15-о число

Нови правила орязват надвишените лимити на клиниките

Боледуваме до 15-о число | StandartNews.com

София. Ако, не дай си боже, се разболеем, добре ще е това да се случи до 15-о число на месеца. В противен случай надали ще ни бъде оказана болнична помощ. Причина за капана, в който могат да попаднат пациенти и лекари, са новите правила за финансиране на клиниките.

Подготвя ги здравната каса. С тях тя си оставя нормативна вратичка да плаща на болниците само парите, които сама им е определила, а не реално изработената дейност. Лекари смятат, че така отновосе опитеат да бъдат върнати фиксираните бюджети. "Болните ще могат да влизат за операция само ако не са свършили парите, определени от касата за клиниката за съответния месец. Иначе пациентите трябва да си плащат сами или болницата да трупа дългове", убедени са докторите.

Промяната, която може да доведе до тези проблеми е в Методиката за финансиране на болниците за 2014 г. Проектът, с който "Стандарт" разполага, бе приет от Надзорния съвет на фонда тази седмица. В него в чл. 22 се казва, че "фактурите на болниците не трябва да надвишават определените стойности, които са заложени в индивидуалните им договори с касата", тоест месечните им бюджети. "Това е така, болниците ще имат право да ни фактурират само дейността, която е в рамките на прогнозните им бюджети", потвърдиха официално и от касата. Оттам добавиха, че дейността над тези стойности ще се плати след проверка дали е основателна, както е и в момента. В проекта на методиката обаче никъде не се казва, че това ще се случи. Подобен текст в нея отсъства. В същото време в сега действащата методика има такъв текст - в чл. 24 се казва, че касата "заплаща ежемесечно договорената, извършената и отчетената дейност" след проверка. "Без подобен текст в новата методика здравната каса няма дори нормативно основание да плати надлимитната дейност", коментираха юристи. От касата пък заявиха, че ако има грешка, може да се коригира, тъй като проектът все още не е приет от Министерския съвет.

Въпреки това директори на болници смятат, че пропуските на текстовете не са случайни. Според тях това е вратичка касата да изкара годината без актуализация на бюджета, ако няма добра събираемост на приходите от здравни вноски.
Мария Чипилева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай