Боледуваме три дни смяната на времето

Така смята психихиатър

Боледуваме три дни смяната на времето | StandartNews.com

На хората в активна възраст им предстои трудна седмица. Този един час ще им се отрази по отношение на тяхната ефективност. След като отидат на работа например в 08.00 часа, просто до 09.00 часа няма да правят нищо. Общо взето, човек ще трябва да прави всичко един час по-рано - да си пие кафето, да отива на работа и т.н. За да си настроят динамичния стереотип на новата вълна и да преодолеят проблема, ще им трябват около 3-4 дни.

Така коментира пред Марица психиатърът д-р Герев.

Неизбежно през деня недоспиването ще се отрази - тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и отпадналост, главоболие, раздразнителност, много грешки в справянето с ежедневните задължения. Но в рамките на 3-4 дни сънят се възстановява, психиката се напасва към новия циркаден ритъм, сънливостта и раздразнителността изчезват.

Периодът след смяната на часовото време е проблемен за  хората с хронични заболявания.

Там изтеглянето на приема на лекарства е от съществено значение, особено за хората със сърдечносъдови, ендокринни и психични проблеми, там, където лекарството трябва да се взема три пъти дневно. Там изместването влияе зле и може да бъде фатално за влошаване на състоянието.

Съветвам тези хора няколко дни по-рано да започнат да бутат с 10 минути напред приема на медикаменти. Така в самия ден на смяна на часовото време вече ще са синхронизирани и няма да я усетят рязко, а съвсем плавно и последователно.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай