Бокова на литургия за убития българин (ОБЗОР)

Бокова на литургия за убития българин (ОБЗОР) | StandartNews.com

Литургия за загиналите при атентатите Париж, сред които бе и българинът с двойно гражданство Себастиан Проази, бе отслужена вчера сутрин в българската православна "Св. Патриарх Евтимий Търновски" църква във френската столица. На религиозната служба присъстваха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, българският посланик във Франция Ангел Чолаков, роднини и приятели на загиналия Себастиан, както и представители на българската общност в страната. Литургията бе проведена на български и френски език, като присъстващите 50 души се помолиха за спасението на душите на 129-те загинали, както и за бързото оздравяване на около 350-те ранени след трагедията в петък вечер.

Ирина Бокова изрази своите съболезнования на семейството на загиналия Себастиан, като отново наблегна на важното значение на образованието за изграждането на мир в сърцата и умовете на хората за противодействие на тероризма и екстремизма. Тя добави, че ЮНЕСКО седи твърдо срещу екстремизма и културното прочистване. Българският посланик в Париж Ангел Чолаков също изрази съпричастността си към близките на Себастиан, както и към всички роднини и приятели на загиналите в атентатите. Той самият разказа, че улиците на френската столица са празни и че много българи не спират да звънят в посолството, за да изразят своите съболезнования. Чолаков помоли всички български граждани, които имат намерение да пътуват към Париж или вече са тук, да оставят своите координати в посолството. Той подчерта, че французите са изключително благодарни и трогнати от начина, по който България и всички нейни граждани навсякъде по света скърбят.

"Французите са трогнати от солидарността на българите с френския народ в този тежък момент - от индивидуалните актове в социалните мрежи до осветяването на Националния дворец на културата в София в цветовете на френското знаме", коментира Чолаков. Той определи масовата реакция на българите в подкрепа на френския народ като пример за европейска солидарност. Посланикът разказа и за френско семейство, с което е бил на откриването на българската изложба "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, което е споделило, че е трогнато от всички начини, по които българите са отбелязали почитта си към загиналите и молитвите си към пострадалите.

След литургията генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се отправи към концертната зала "Батаклан" в 11-и район на Париж, където загинаха над 80 души. Там тя положи цветя в памет на загиналите и говорейки пред чуждестранни медии, отново подчерта, че ЮНЕСКО остро осъжда проявите на екстремизъм. Бокова подчерта че въпреки тежката трагедия, сполетяла Франция, лидерският форум на ЮНЕСКО за отбелязване на 70-ата годишнина от създаването на базираната в Париж организация, предвиден за днес и утре, ще се състои въпреки атентатите. Срещата, в която се очаква да вземе днес участие и българският президент Росен Плевнелиев, ще премине под мотото на борбата с екстремизма и тероризма.

Париж бавно се

връща към живот

Ден и половина след кървавите атаки, Париж, макар и бавно, започва да се връща към живот. В сравнение с обичайната си оживеност, френската столица изглежда почти пуста. Улиците са празни, забележителностите и магазините са затворени, а туристите сякаш за един миг са изчезнали. Само няколко смели китайски туристи са се престрашили да излязат, за да се разходят, но тъй като всички забележителности са затворени, могат да им се радват само отвън. Те споделят, че искрено скърбят за всички загинали и се страхуват, че всеки момент може отново да се случи най-лошото, но въпреки това са решили да излязат, защото не знаят кога и дали ще могат пак да се върнат скоро, за да разгледат Париж в пълния му блясък.

Същевременно обаче в района около Айфеловата кула французите сякаш се опитват да забравят случилото се и да продължат ежедневието си постарому. Десетки хора бяха излезли в неделя вечерта да се разходят по алеите около символа на Париж - едни бяха извели домашните си любимци, други спортуваха необезпокоявано, трети просто разговаряха или четяха, а около всички тях "незабележимо" на пост стояха множество полицаи и военни. Човек, излязъл да разходи кучето си, сподели, че до последно се е чудел дали да се покаже навън, тъй като вече всеки момент всички французи очакват нови атаки. Г-н Лаказет обаче отказва да живее в страх и да се крие, затова решил да се разходи заедно със своя домашен любимец. Въпреки това споделя, че съпругата му е отказала да дойде с него и е предпочела да остане вкъщи. Той има намерението и да посети местата, където бяха извършени атентатите и да остави цветя в памет на жертвите. "Ако бяхте тук в събота, нямаше да видите почти никого. Днес сякаш хората решиха, че е време да направят опит отново да се върнат към нормалния живот", споделя още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай