Бокова има най-много козове за шеф на ООН

Бокова има най-много козове за шеф на ООН | StandartNews.com

Участниците в тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос обсъдиха състоянието на световната икономика, а също така и продължаващите конфликти в Украйна и Близкия изток. Но всеки път, когато дипломати и правителствени ръководители се събират заедно, в центъра на неформалните дискусии са въпроси от така наречения дневен ред на международната общност. Тази година една от най-интересните теми е изборът на наследник на Бан Ки Мун, чийто мандат като генерален секретар на ООН изтича догодина. Процесът на намиране на подходящия кандидат включва сложна комбинация от политически и културни фактори. Идеалният генерален секретар трябва да притежава умения и авторитет да убеди световните лидери в необходимостта от консенсус, който няма да застраши прерогативите им и няма да породи конкуренция между тях. Важен е и географският баланс. Съществуват пет определени региона на ООН и съгласно решение на Общото събрание изборът на генсек трябва да бъде съобразен с принципа на ротация. Източна Европа е единственият регион, който никога досега не е имал свой представител на най-висшия пост. В същото време всички осем шефове на ООН от нейното създаване са били мъже и има нарастващи искания Бан Ки Мун да бъде наследен от жена.

Може би най-трудното изискване е един успешен кандидат да бъде еднакво приемлив за петте постоянни членки на Съвета за сигурност, всеки от които има право на вето. Русия и САЩ ще бъдат изключително чувствителни към всеки намек за пристрастие към един или друг. Китай не разкрива картите си, но и той е твърдо решен да защитава националните си интереси. От жизненоважно значение за Франция е генералният секретар да говори френски.

Не са много хората, които отговарят на повечето или на всички изисквания. Един от тях, който беше обсъден много сериозно в Давос, е Ирина Бокова, бивш външен министър на България, сега втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО. Като жена от Източна Европа Бокова има преднина и нейната кандидатура вече е одобрена от правителството на България. Тя е известна със своя консенсусен стил на лидерство, който е подходящ за поста и си е спечелила репутацията на добър мениджър в ЮНЕСКО. Богатият й опит в системата на ООН й дава предимство, също както и фактът, че е получила образованието си в Русия и САЩ. Отношенията й с Китай са добри и освен всичко друго тя говори френски свободно.

Всички съперници на Бокова за този пост в региона са изправени пред сериозни пречки . Има много потенциални кандидати от Източна Европа, но повечето от тях са мъже. Единствената жена е президентката на Литва Далия Грибаускайте, но Русия сигурно ще наложи вето на нейната кандидатура. По същия начин САЩ вероятно ще наложат вето на кандидатурата на бившия министър на външните работи на Сърбия Вук Йеремич заради твърдата му позиция по отношение на Косово. Бившият румънски външен министър Мирча Джоана притежава голяма част от необходимите качества и говори френски, но е мъж и най-важното е, че сегашното правителство на Румъния няма да го номинира.

Винаги е възможно Съветът за сигурност да реши да пренебрегне принципа на ротация. Ако това се случи, кандидатът, за който в момента най-много се говори, е Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия. Парадоксалното е, че всъщност статутът й би могъл да й попречи. Постът на генсек на ООН никога не е бил заеман от бивш президент или министър-председател и това не е случайно. Световните лидери, които ще вземат решението, искат някой, който ще служи на международната общност и няма да се бори за власт и престиж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай