БНР проговори за скандала с Митрофанова, категорична позиция

Казаха защо интервюто с руската посланичка не е било излъчено

БНР проговори за скандала с Митрофанова, категорична позиция | StandartNews.com

Българското национално радио (БНР) излезе с позиция след спирането на интервюто с руския посланик по решение на Програмния съвет заради неспазени журналистически стандарти от страна на журналиста Петър Волгин, съобщава Дир.бг.

Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения, се посочва в позицията.

Решението програма "Хоризонт" да не излъчи интервюто с г-жа Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии.

Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти, напомнят от радиото.

Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир.

"Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни. БНР, като обществена медия, строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти", завършва позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай