БНБ: Блокират се сметки в резултат на санкциите

Централният депозитар със специална позиция

БНБ: Блокират се сметки в резултат на санкциите | StandartNews.com

Всички банки в България вече са предприели ограничителни мерки спрямо физическите и юридическите лица, които САЩ санкционира по закона „Магнитски“. Тези мерки включват блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, като някои от действията са започнали още преди публикуването на списъка от Вашингтон, обявиха от БНБ в специална позиция.

Припомняме, че Финансовото министерство на САЩ и Държавния департамент наложиха санкции на шестима българи и 64 фирми.

Ето пълния текст на съобщението на БНБ:

Във връзка със запитвания и коментари относно прилагането на ограничителни мерки спрямо лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, Българската народна банка (БНБ) информира следното:

• БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

• Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

• Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

• В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

• БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките. БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай