Близо 1100 души у нас чакат за трансплантация

Близо 1100 души у нас чакат за трансплантация | StandartNews.com

София. "При нас чакат около 1100 души за трансплантация. През 2013-а година имаше десет реализирани донорски ситуации". Това каза пред БНР д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. "У нас процедурата е такава, че човек може да заяви само несъгласие за донорство. Единственият начин е близките да бъдат уведомени, за да може, когато настъпи такъв момент, близките да вземат решението", обясни още тя.

В България продължаваме да лекуваме починал човек, а мозъчната смърт не се познава от хората, изтъкна Симеонова.

Не са длъжни хората, които нямат медицинско образование, да го знаят. В интензивните звена попадат хора със загуба на съзнание. Между загуба на съзнание, количествени и качествени промени в съзнанието, кома и мозъчна смърт има голяма разлика, коментира още медикът.

"От петима болни, които лежат в реанимация, ако един е с мозъчна смърт, а другите са в кома, това означава, че ако ние направим тестовете за мозъчна смърт, и за един се потвърди мозъчната смърт, ние можем да кажем за другите, че борбата продължава. Но ако има мозъчна смърт, каквото и да правим, всъщност ние лекуваме починал човек", добави още тя.

Мозъчната смърт е смърт на индивида, каза д-р Симеонова и уточни, че това е записано в закона.Тя обясни, че след това има няколко процедури, които се правят, за да няма пропуск. "При нас процедурите са до три пъти по-дълги от другите страни и поради това понякога губим донора", коментира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай